Av og til så får jeg så lyst til å smake samme vin og samme årgang flere ganger. Og da med år imellom.

Det er nesten som å møte en gammel venn og oppleve at hun/han har utviklet seg. Enten at man opplever man ikke har lenger noe felles eller vennskapsbåndet blir ennå sterkere.

I 2017 besøkte jeg Bodegas Portia. De holder til i Ribera del Duero, Spania, i kanskje verdens mest spennende arkitektoniske vingård. Den er tegnet av den legendariske engelske arkitekten Norman Foster. Et bygg som skal symbolisere modernitet og fremtid. Og kanskje er det akkurat det vakre bygget symboliserer der det ligger som en trekantet stjerne, integrert i naturen. Det var Grupo Faustino som skapte Bodegas Portia. Deres største satsing noen sinne da de kjøpte 160 hektar vinmark i Ribera del Duero. Med 140 års erfaring av vinproduksjon i ryggen, var deres hårete mål å bli blant de meste toneangivende produsentene i området.

Det som trigget «lysten» denne gangen, var at jeg hadde muligheten til å besøke Portia for noen uker siden. Men tiden var der ikke. Allikevel så spant vinene rundt i hodet mitt. Ikke bokstavelig, men mer som et nysgjerrig spørsmål. Og heldigvis for meg, så finnes noen av de samme vinene som jeg smakte den gangen, på polet.

Gjensynet.

Portia Roble 2016, Spania Castilla y León, Ribera del Duero. Pris kr 159,90. Poeng 83/100

Denne vinen var som å møte en venn fra tenåringstiden. En man drakk te sammen med og hørte på musikk sammen med. Men, hvor det ikke klikker på samme måte som før.

Drua er selvfølgelig hundre prosent Tempranillo. Mørkerød på farge med et lite blått skjær. Bra duft av mørke bær som bjørnebær og  hint av fat. Smaken er fortsatt frisk, har en fin fylde med bra balanse. Mild tannin og en bra ettersmak. En vin som går bra sammen med lam og småvilt. Første gangen ga jeg den 85 poeng, men det er fortsatt et meget bra kjøp.

Portia Crianza 2015, Spania Castilla y León, Ribera del Duero. Pris kr 209,90 Poeng 86/100

Barndomsvennen. Han man oppdaget hele distriktet med og gikk sammen med hverdag til skolen. Og fortsatt blir man glad når man møtes og fortsatt finnes varmen der.

Drua er hundre prosent Tempranillo. Kirsebær rød farge. Bra duft av modne mørke bær, krydder og en anelse kanel. Smaken lever opp til duften med sitt krydder, meget gode balanse mellom syre og sødme samt milde tannin. En lett krydret ettersmak.  Går bra sammen med lyst kjøtt og visse oster som emmentaler. Litt mer arr, men litt mer slepen siden sist vi møttes. Da fikk den 86 poeng og det gjør den i dag også. Meget bra kjøp.

Portia Prima 2015. Spania Castilla y León, Ribera del Duero. Pris kr 254,90 Poeng 91/100

Dette er forelskelsen man aldri riktig ble ferdig med. Den med de modne dype følelsene som alltid vil være der.

Vinen er gjort på hundre prosent Tempranillo. Mørk rød på farge med en elegant duft av modne røde bær, fat og en anelse vanilje. Smaken er mjuk med en fin munnfølelse. Frisk med en bra fylde. Riktig bra balanse mellom syre og sødme. Ikke for dominerende tannin. Lang og god ettersmak.  En allround vin. Litt mer moden, litt mer fylde litt mer forelskelse. Sist ga jeg den 89 poeng. Man sier at kjærlighet ikke kan kjøpes for penger, men her er det bare å si:  Løp og kjøp, her er det masser av vin for pengene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.