Franken er et sted man kan nyte det gode liv, så lenge man  ikke er vegetarianer. Her finnes lokal mat, vakkert landskap og masser av kultur.

Til irritasjon for mange fra Franken, er Franken i dag en region som ligger i de to tyske delstatene Bayern og Baden-Württemberg og de angrensende områdene hvor man snakker en frankisk dialekt.

Historie.

Franken var en stormakt en gang i tiden. Etter Alemannerna sitt nederlag mot Klodvig 496 ble drevet fra området ved Rhinen, strekte Franken seg fra Sieg, Fulda og Thüringerwald i nord, sørover Mains og nedre Neckars flodområder til grensen av dagens Württemberg, inn i Baden til Rhinens biflod Murg.  Fra Fichtelgebirge og Böhmerwald i øst og vestover til Rhinen samt ett område på venstre Rhinbredden  fra Selz til Bingen med byene Speier, Worms og Mainz. Ikke et lite område med andre ord. Og ikke nok med det, Franken var også sete for de saliske tysk-romerske keisere, og anses som et av de fem opprinnelige kjernehertugdømmene som utgjorde det gamle tyske rike. Og i mange år, gikk det fantastisk bra i Franken. Vin, øl og mat flødet. Helt til middelalderen da kirken fikk mye av det øvre Franken under erkebispedømmet Bamberg, Würzburg og Fulda, særlig de delene som hadde vært del av Thüringen. Og som om det ikke var nok, så i 1803 annekterte Napoleon den sydøstlige del av Franken til Bayern, som ble opphøyet til et kongerike, og området tilhører Bayern den dag i dag. Kulturelt skiller det seg imidlertid i stor grad fra det egentlige Bayern; f.eks. er Franken overveiende protestantisk, mens Bayern ellers er katolsk. Som sagt, Frankere liker ikke å bli kalt bayrere men kjemper i dag for at Franken skal bli en selvstendig forbundsstat.

Franken er gourmet…

Til og med bratwursten er gourmet. Og man opplever sjelden eller aldri at en Bratwurst smaker det samme fra sted til sted.  Min foretrukne variant, er „Saure Zipfel“, en variant av Nürnberger Bratwürst.  Denne ”lille” Nürnberger Bratwürst er det bare lov og fremstille og selge i sentrum av byen og sammen med en pils fra Tucher Braü, så er livet virkelig verd å leve.

Nå er det ikke bare i Nürnberg at det lages pølser. Stort sett alle steder har sin egen variant, men hvor hovedkrydderet  er salt, pepper og merian. Men alle smaker forskjellig.

Karpe.

Regionale Spezialitäten aus BayernDet beste med Franken, er at det meste er kortreist. Om det er vin, øl, flesket i pølsene eller tilbehøret. Det samme er det med karpene som er en av ”nasjonal” rettene. Og vil man ha en fiskeopplevelse av de sjeldne, så er det I området mellom Forchheim og Bad Windsheim i Aischgrund hvor man får Aischgründer Spiegelkarpfen. Tradisjonelt blir fisken bakt, eller syrnet i eddik eller servert med Biersud- og da kalles fisken ”Blau” og dette er en spesialitet som serveres i alle måneder med ”R”. (Altså i tyske måneder)

Denne spesialiteten må man forhåndsbestille på de forskjellige karperestaurantene som har egne karpedammer. Og det er tett på skandale om man går på et sted som serverer karpe fra øst-europa og som ikke er minst dagfersk. Det er også skandale om fisken ligger platt på tallerkenen. Da er den heller ikke fersk. Da er det faktisk lov å reise seg å gå uten å betale. (Husk å drikke ølen eller vinen først)

Fränkisches Schäufele

Schaeufele-Kloss-Restauration-KopernikusSom i de fleste nordeuropeiske land, så serveres det svin. Så også i Franken. Og det er stor variasjon i den ulike regionale kjøkkenene. Så mange at jeg ikke kan komme inn på alle. Men, min favoritt er Fränkisches Schäufele og da i sær Fränkisches Schäufele mit Dunkelbiersoße. Retten lages på svinets skulderblad. Retten er oppkalt etter skulderbladets form, Schäufela, altså spadeform. Og retten skal være sprø, velkrydderet og med vakre snitt i skinnet. En fantastisk opplevelse med lokalt øl eller vin.

Aspargessalat.

270_bocksbeutelMan kommer ikke utenom aspargessesongen. Og den Frankiske aspargessalaten er en fantastisk nytelse. Den serveres normalt sammen med stek. Men den kan nytes alene også sammen med Klöße, en type potetdumplinger som er fylt med krutonger. Sammen med en flaske silvaner, så kan ikke livet bli så mye bedre enn det.

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.