Høst går over i vinter med rennene nese, kraftig hoste og en klagende lyd som ingen tar hensyn til. Forkjølelse sesongen er i gang.

Det finnes hjelp å få. Rent faktisk på nærmeste vinmonopol. Og det er ikke konjakk det er snakk om, for mye alkohol svekker immunforsvaret mens begrenset inntak alkohol i form av vin eller øl, styrker det.

Det er en kjensgjerning at avholdsfolk blir oftere forkjølet enn folk som drikker moderate mengder med øl og vin. Det forteller lege Erik Skovenborg fra Egå i Danmark. Han har stor interesse for den sunnhetsmessige effekten av øl, vin og sprit. Noe som han beskriver titt som tett i ”Månedsskrift for Praktisk Lægegerning.”

Nå skal det sies at alle resultatene gjelder kun for ikke-røykere. Kanskje for at røykerne allerede har en økt risiko for forkjølelse på grunn røykens påvirkning på slimhinnene. Med andre ord, sigarettrøyken brenner bort flimmerhår osv. Men, tilbake til saken. Vinen og ølets ”fantastiske” helbredende kraft. Det var to forskere ved det nedlagte forskningssentret for forkjølelse i Salisbury i England, som fant den gledelige kombinasjonen av alkohol og forkjølelse. Egentlig var det ikke noe de hadde tenkt å forske på, men da de ba 500 forsøkspersoner i alderen 18 til 50 år om å fyllet ut et spørreskjema om sine personlige vaner, ble de lykkelig overasket. Forsøkspersonsonen ble podet i nesen med ulike forkjølelsesvirus. Og da alle data ble analysert, viste det seg at de forsøkspersonene som drakk opptil tre gjenstander om dagen av øl eller vin, nesten aldri ble forkjølet. De som ikke drakk, hadde alle sammen vondt i halsen, nøys, hadde rennene nese og sågar fikk noen bihulebetennelse. Men, alle forsøkspersoner hadde blitt like hardt podet.

Det spilte ikke noen rolle om forsøkspersonene hadde drukket tre øl eller tre glass vin om dagen. Med andre ord, det er alkoholmengden som var det avgjørende. Nå viste ikke undersøkelsen hvordan det går med de som drikker mer alkohol enn tre gjenstander om dagen. De fikk nemlig ikke være med. Dette var altså første gangen man kunne påvise at alkohol har en forebyggende effekt. Uten at de kunne gi en fornuftig forklaring på hvorfor.

Men kan man behandle forkjølelse med alkohol? Fra gammelt av har det vært stor tro på at alkohol servert som varmt drikke, er bra. Væsken forkorter ikke sykdomsperioden. Derimot hadde den mildnet den symptomene ved at drikken utvider blodkarene i hodet og halsens slimhinner.

Erik Skovenborg hevder at det finnes flere eksempler på at alkohol kan drepe virus. For eksempel vil vin og da spesielt rødvin med sitt innhold av fenoler fortere sette polioherpes og mage-tarmvirus ut av spill. Nå er dette kun påvist i reagensrør i laboratoriet, men et amerikansk legetidskrift hevder at alkohol gir en vis beskyttelse mot Hepatitt A. Begrunnelsen for denne påstanden var at 61 mennesker i Florida hadde spist giftige østers. De som ikke hadde drukket alkohol til maten, ble syke. De som var fornuftige, drakk musserende vin til østersene, og merket ikke noe. Nå viser statistiske beregninger at risikoen for å få hepatitt A kun er en tiende del hos de som drikker vin til østers. Skuffende nok så hadde øl ingen effekt.

kuOgså bønder skulle bruke vin. Ja, ikke drikke det selv, men for å helbrede kyr med diare. Bonden Hans Peder Hornbjerg i Gundestrup i Nordjylland er så overbevist om rødvinens saliggjørende virkning at han heller i kuer med diare fire flasker billig rødvin. Kua legger seg så stille ned og småsover. I løpe av noen timer er dyret helt frisk igjen. Og hva kan man lære av det? Kuer blir ikke fyllesjuke og vin er bra mot diare.

Om ikke man blir frisk av rødvin på sengen om morgenen, så blir den iallfall morsommere.

Kilde : Erik Munster

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.