Domaine Ganevat holder til i det sørlige Jura, midt i mellom Macon og Arbois.

FanFan (Jean Fracois) har i en årrekke blitt genierklært for sine viner. Når man smaker noen av de 20 cuveene han produserer hvert år er det vanskelig ikke å bli virkelig bergtatt.Fra sin eiendom i La Combe d´Rotalier produserer han vin sammen med søsteren Anne fra 9 hektar vinmark, noe familien har gjort i samme vinmarker i flere hundre år. Siden 2012 har han som de fleste andre vinprodusenter inngått langtidssamarbeid med vinbønder om kjøp av druer. Disse druene brukes kun i vinene under firmanavnet SAS Ganevat, da han ønsker at Domaine Ganevat sine viner skal bestå av det samme druematerialet som de alltid har bestått av.

Selv med kun 1 times kjøring i mellom er klimaet rundt Rotalier sør i Jura varmere enn Arbois lengre nord. Vinplantene blomstrer tidligere, og får en lengre modning over tid som gir en god konsentrasjon i druene. Ganevat sine vinmarker har aldri vært sprayet og de pløyes manuelt med hest for å beholde mest mulig oksygen i jorden. Ganevats eldste planter er plantet i 1900, og hovedandelen er plantet mellom 1930-1950. i 2000 fikk han også replantet mange av de nesten utdødde druetypene som l´Enfarine, Beclan & Isabelle. De fleste plantene på eiendommen er på upodete vinstokker. Det er enorme variasjoner i jordsmonnet, så hver parsell blir vinifisert og tappet for seg selv, noe som resulterer i svært mange cuveer.

Ganevat De Toute Beauté Nature 2016. Frankrike, Jura. Pris kr. 299,90 Poeng 90/100

Druene er Gamay 70%, Pinot Noir 30%. Fargen er klar, lys rød. Fin duft av røde bær, hint av urter. Smaken har en flott fruktighet, god fylde og de samme bærene som i duften. Nest inntil perfekt syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer fantastisk sammen med grilla lam, men passer også glimrende til kos og diskusjoner. Meget bra kjøp.

Ganevat Crémant du Jura Nature Non dosé. Frankrike, Jura. Pris kr 299,90 Poeng 89/100

Jeg er veldig begeistret for denne vinen og det er ikke så mange år siden jeg smakte den første gangen. Personlig synes jeg søskena Anne og Jean-François Ganevat lager noen formidable økologiske viner. Druene er Chardonnay. Fargen er blekt gyllen. Elegante små bobler med en deilig duft av blomster, brødbakst og sommerepler. Smaken lever godt opp til duften med sitrus og en riktig god fylde. Passer glimrende som aperitiff, til skalldyr og grønn ertesuppe. Men, aller best samme med venner og kos.

 

Tekst om Domaine Ganevat kommer fra Autentico.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.