En av de virkelig spennende vinbøndene i Tyskland og Rheingau, er en nykommer. Og opprinnelig ville hun brygge øl.

Eva Fricke fra den nordtyske byen Bremen, hadde til og med fått jobb på Becks Bryggerier, men fant det altfor ensformig. Hun ville ha noe som var mere kreativt og mer i kontakt med naturen. Så først fikk hun en praksisplass på Weingut Anheuser i Nahe før hun fortsatte til Sør-Afrika så til den legendariske vingården Pingus i Spania for å avslutte sin «verdensturne»  i Australia. Tilbake i Europa ble hun ferdigutdannet ved vinuniversitetet i Geisenheim før hun fikk jobb som bedriftsleder på Weingut Josef Leitz i 2004. En jobb hun hadde helt frem til 2011.

I 2006 fikk Eva Fricke fatt på litt vinmark i Lorcher Krone. Hele 0,24 hektar vinmark som ble hele 600 liter riesling og var hennes aller første årgang i eget navn. I 2008 flyttet hun til Kiedrich og til en nedlagt vingård. Hun hadde ikke råd til å kjøpe alt utstyret hun hadde behov for, så hun leide tanker og annet. Druene fikk hun presset hos Weingut Breuer og kjørt til sin egen kjeller. Men fra 2011, da hun tok skrittet og sluttet hos Leitz, hadde gården hennes vokst til fem hektar. Eva Fricke produserte da 26.000 flasker. Fra 2012 ble alle vinene produsert økologisk og i dag med sine 11 hektar, satser hun biodynamisk.

Alt det harde arbeidet til Eva Fricke har gitt fantastisk resultat. Ikke ble hun bare kåret som „Winzer-Aufsteiger des Jahres 2015“ i Frankfurter Allgemeine, men hun har også blitt kåret av det anerkjente gourmet magasinet Falstaff som» Årets nykomling» og Winemagazine Fine, utså henne til “Best Start Up Winery.”  De fleste av verdens vinskribenter som Robert Parker, Jamie Good, James Suckling og Janis Robinson nesten drukner Eva Frickes viner i poeng og superlativer. Og det er ikke uten grunn.

Jeg har hatt gleden å smake noen av vinene. Og her kommer flere poeng.

Vi begynner med den eneste vinen hennes som finnes i Norge.

Fricke Rheingau Riesling Trocken 2015. Tyskland, Rheingau.  Pris kr 214,90 Poeng.  91/100

En lys gul farge med et lite grønt skjær. Fin duft av epler, sitrus og hint av blomster og petroleum. Smaken er fyldig, frisk med en fin fruktighet. Lever fint opp til duften med en riktig godt balansert syre og sødme. En elegant ettersmak. En vin som passer fint sammen med skalldyr men også fin til kos. Meget bra kjøp.

Vin som ikke er i Norge.

Lorcher Schlossberg Riesling QbA 2016. Tyskland, Rheingau. Poeng 93/100

Gulgrønn farge. En virkelig sexy duft av blomster, sitrus og grønne epler. Små hint vinbergsfersken. Smaken er frisk, fruktig med en fin balanse. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. En lang og god ettersmak. Man kan bare håpe den kommer til Norge, for dette er en vin som roper mer, mer.

Lorcher Krone Riesling QbA trocken 2016. Tyskland, Rheingau. Poeng 92/100

Lys gulgrønn farge. En elegant duft med epler, sitrus og hint av blomster. Fin fylde, fruktig og frisk. Balansert på smak. Riktig god munnfølelse. Lang ettersmak med en litt eple på slutten. En helt fantastisk vin.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.