Et lite ølkurs, del en.

Zappa kopiPlaton skrev «han var en vis mann som oppfant øl.»

For å få forstå betydningen av øl, så la oss først se på hvor ølet kommer fra.  Ølets historie strekker seg minst tilbake til det 5. årtusen f.Kr., noe som gjør øl til en av de eldste drikkene mennesker har laget. Det finnes skriftlige spor tilbake til oldtidens Egypt og Mesopotamia. Med andre ord, vi drakk øl lenge før vi begynte å drikke vin.  En del forskere, blant annet antropologen Alan Eames, mener at øl var drivkraften som førte til at nomadene ble landsbyboere . Med andre ord, det var appetitten på råstoff til øl som resulterte i korndyrking, permanente bosetninger og jordbruk. Noe som betyr at ølet er det som er grunnlaget for vår sivilisasjon.

oelbolleCHvor viktig ølet var, kan man også se i vikingtiden i Norge. Ved uoverensstemmelser, så  fungerte drikkelag som ting hvor tvistemål og problemer ble løst over ølbollen. Hver mann brakte med sitt eget øl til felles nytelse, samt vokslys. Og ølet ble regulert strengt. Gulatingloven påla hver gård å ha så mye malt som vekten av husbonden og frue til sammen. Og stakkars den som ikke oppfylte disse kravene. De ble straffet strengt. Tredje gangen kunne de ble dømt til døden eller fradømt gård og grunn. Onde tunger hevder at Island ble befolket av nordmenn som ikke klarte og oppfylle maltkravene og flyktet til sagaøya.

Ordet øl.

Ordet øl stammer fra det indo-europeiske ordet olut som betydde gul-brun. Så gjennom tidene har ordet blitt til Alut videre til det norrøne Alu og så til Aul. Senere Ale i England og Øl i Norge. Ordet beer, bier osv. kommer fra det latinske verbet bibere, som betyr å drikke.

I dag  er øl verdens 3 mest populære drikk- Det er bare vann og te som det drikkes mer av.

Neste del av øl kurset kommer neste lørdag. Da om de 800 smakskomponentene som finnes i øl og om råvarene.

Kilde: Bryggerimester Rune Andreassen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.