Er dyr vin best? Det er den, om vi skal tro forskningen som viser at vi synes de edle dråpene blir edlere og edlere, jo mer de koster, selv når smaken strengt tatt er den samme.

For mange år siden hadde jeg et vinfirma i Danmark og Tyskland. I begynnelsen slet vi med å komme inn med vinen på de bedre restaurantene i Danmark og Nord -Tyskland. Helt til vi satte opp prisen på vinen med nesten 35 prosent. Da var både vi og vinen fin nok.

Det vi mente var en måte å møte vinsnobberi på hjemmebane, viser seg nå å ikke ha vært helt feil. Uten at det var snobberi engang.

Dyr vin er best

Forskning viser at hjernen synes vinen blir bedre, jo mer den koster. Selv når det er den samme vinen.

– Vi tror effekten er drevet av forventninger. Personene regner med at dyrere viner smaker bedre. Disse forventningene påvirker de virkelige opplevelsene, sier økonomen Antonio Rangel fra California Institute of Technology.

Dette er i hvert fall konklusjonen hans, etter å ha skannet hjernene til frivillige vindrikkere.

Forkledd vin

Rangel og kollegaen Baba Shiv fra Stanford University brukte fMRI-utstyr til å undersøke hva som skjedde hjernen på 20 frivillige, som smakte på det de trodde var fem ulike typer Cabernet Sauvignon, skriver Science.

I virkeligheten fikk prøvekaninene bare tre ulike viner: En økonomitype til 5 dollar flaska, en vin til 35 dollar og en fin vin til 90 dollar.

I tillegg fikk de frivillige billigvinen en gang til, nå kamuflert som en 45-dollar-vin. En ny omgang av den dyre vinen ble også servert, forkledd som alminnelig hverdagsvin til 10 dollar flaska.

Resultatene styrket ikke akkurat tiltroa til den menneskelige smakssansen.

De frivillige syntes den billige vinen smakte bedre da den hadde en høyere prislapp, mens 90-dollars-vinen smakte dårligere forkledd som hverdagsvin, skriver Science.

Og det stemte slett ikke så verst med hva forskerne så i de skannede hjernene.

Placeboeffekt

En slurk av vinene som var merket med høye priser, fikk mer fart på aktiviteten i den mediale orbitofrontale cortexen, står det ei pressemelding fra Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), hvor forskningen er publisert.

Dette er en del av hjernen som ser ut til å være med når vi vurderer hvor behagelig vi opplever en viss smak, lukt eller musikk.

Dermed virker det altså som om prisen hadde en slags placeboeffekt i hjernen, på samme måte som narrepiller beviselig kan virke smertestillende.

Resultatene kaster lys over reklamens effekt på nervesystemet, og antyder at den antatte prisen av et produkt har en direkte innvirkning på hjernen og dermed på personens opplevelse av produktet, skriver PNAS.

Forskerne mener resultatene reiser tvil om hvorvidt forbrukerne i det hele tatt klarer å treffe fornuftige valg, midt i dagens salige forvirring av markedsføringskampanjer.

Så, Godt Drikkes konklusjon blir, og som den alltid har vært, det finnes bare to typer vin. De man liker og de man ikke liker. Har man flaks, liker man de billige.

Kilde. Forskning.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.