Ikke før vi er ferdig med julematen, er det tid å tenke på nyttårsmenyen. Og den skal være festlig.

Heldigvis er ikke maten til nyttårsaften så tradisjonsbunden som julemenyen. Det betyr den kan være enklere og mindre krevende å lage.

Bare sånn for å hjelpe litt på traven, her er en tre retters meny.

Muslingsuppe med safran.

1 kg blåskjell
200 g gulrøtter
3 stilker selleri
1 sjalottløk
4 Kvister dill
4 kvister persille
1 laurbærblad
4,5 dl hvitvin
1 liten purre, sånn cirka 150 g
2 tomater
1 ss olivenolje
2,5 dl fløte
0,1 g safran
salt og pepper
3 ss vermut
2 ts sitronsaft
2 ts potetmel

Begynn med å rense og vaske muslingene. Kast de som ikke lukker seg. Skrell gulrøttene og skjær dem i små terninger. Rens sellerien for det grønne og legg under fuktig kjøkkenpapir. Del resten av sellerien i fine små terninger. Rens løken og finhakk dem. Over til del to. Ta halvdelen av gulrøttene sammen med persille, løk, dill, laurbærblad og 2,5 dl hvitvin og ha det opp i en stor kjele. La det koke opp, sett på sterk varme og ha i skjellene og la det fosskoke i fire, fem minutter. Husk å riste på kjelen med jevne mellomrom. Når muslingene er ferdige, så sil alt sammen igjennom en sil og la muslingene dryppe fra seg. De som ikke har åpnet seg må du kaste vekk. Ta ut kjøtte fra skallene og legg de til side, dekk dem til med et fuktig håndklede. Mål opp cirka 4 dl. av muslingkraften. Så går vi i gang med purren. Skjær den i lange strimler og finhakk den. Skjær 1 tomat i store biter. Varm litt olivenolje i ei gryte og fres resten av gulrøttene og selleri i sånn cirka 3-4 minutter. Helt mot slutten freser du de grovhakka tomatene i moroa. Så har du i hvitvinen og lar det småkoke i femten minutter før du heller i fløten og lar det koke i femten minutter til. I mellom tiden så legger du safranen i 3-4 ss med lunkent vann og lar den mjukne. Ta den siste tomaten og legg den kort i kokende vann, ta den opp og skyll den i iskaldt vann og flå av skinnet. Del i båter og fjern kjernene. Så skjærer du den opp i fine strimler. Nå nærmer vi oss slutten på denne jobben. Ha den siste delen du kokte sammen med muslingkraften, opp i en mikser og mikse alt sammen fint. Presse alt sammen igjennom en sil ned i gryta. Ha i safranen sammen med væsken som har bløtt den opp i. Varm opp suppa på svak varme i sånn cirka fem minutter. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og vermut. Bland 2 ss. Potetmel i kaldt vann og rør det ned i suppa så den tykner. Så er det bare å fordele muslingkjøttet i dype suppeskåler, hell over suppen, pynt med sellerigrønt og tomatstripene og server sammen med brød. Det kan kanskje lyde komplisert, men det er det altså ikke.

Hovedrett.

Stangekylling med grønnsaksgryte.

Om det ikke lyder fint nok, kan vi jo alltids kalle den ”Poulet avec le pot-au-feu de légumes” Jeg vet ikke om det er riktig oversatt, men det lyder jo bra.

Ca. 1,5 kg Stangekylling
Havsalt og pepper
3 stilker estragon
4 stilker dill
20 g smeltet smør
6 dl hønsefond
4 dl hvitvin
300 g små gulrøtter
250 g Persillerot
300g Nepe eller kålrot
250g mellomstore kokte poteter
8 sjalottløk
1 ss lyse sennepsfrø
2 ts tørket estragon

Vi begynner med kyllingen, det er den som tar tid. Forvarm ovnen til 190 C. Gni inn hele kyllingen med salt og pepper. Fyll den med estragon og to stilker dill. Legg kyllingen i en dyp stekeplate og pensle den med smøret. Ha resten av smøret, hønsebuljongen og hvitvinen ned i plata. Still hele sulamitten på spor to fra neden, inn i ovnen i sånn cirka 1,5 time. Husk å hell fond over kyllingen med jevne mellomrom.

Så går vi i gang med grønnsakene. Begynn med å vaske og skrelle alle rotgrønnsaker. Skjær gulrøttene i cirka seks cm lange stykker, kålroten i små terninger, rens løken og del potetene i to deler. Sennepsfrøene støter du lett i en mortel. Fordel alle grønsakene rundt kyllingen sånn cirka etter 30 minutters steketid sammen med den tørkede estragonen. Bland grønnsakene forsiktig med en skje flere ganger i løpet av steketiden. Når det er cirka 20 minutter igjen av steketiden, bland i sennepsfrøene. Anrett kyllingen på et varmt fat. Ha grønnsakene og fonden i en stor bolle, dryss over med grovhakket dill og server alt sammen med engang. Server gjerne med noe godt brød.

Dessert.

Jeg vil ha en frisk dessert. En som er en motsetning til julens tunge desserter. Derfor, her kommer en frisk og lystig sak.

Champagnedessert.

Bruk nå ikke den dyre champagnen. Det går like bra med en billig musserende vin Ingredienser til seks personer.

Dessert

25 g Mørk sjokolade. En sjokolade med så høyt kakaoinnhold som mulig.
6 blader hvit gelatin
150 g yoghurt. Naturell
100 g sukker
2 ts. vaniljesukker
saften fra en ½ sitron
3,5 dl musserende vin. Helst en tørr
Kremfløte. Kald
6 Kjærlighetsfrukt eller annen frukt.

Fremgangsmåte.

Begynn med å smelte sjokoladen i et lunket vannbad. Fyll sjokoladen i en sprøytepose. Om du ikke har en sprøytepose, så ta en plastpose og klipp av det ene hjørnet. Finn frem seks champagneglass eller dessertglass og dekorer de innvendig sidene med sjokoladen. Så kan du stille glassene i kjøleskapet mens du gjør i stand resten. Begynn med å smelte gelatinen etter oppskriften på posen. Bland yoghurt med sukker, vaniljesukker, sitronsaft og champagne. Så blander du ca. tre spiseskjeer med den nydelige massen du har laget i gelatinen og blander forsiktig i resten. Nå er det på tide å piske kremen helt stiv. Når champagnemassen begynner å ta geleform, så vender du kremen forsiktig ned i. Så er det bare å fordele alt sammen i glassene du har i kjøleskapet og pynter med physalis, eller kjærlighetsfrukt. Still dem tilbake i kjøleskapet i ca. tre timer. Synes du det tar lang tid? Men dog, du har jo en halv flaske champagne igjen som du kan dele med en person du holder kjær. Det har du fortjent etter en prestasjon å lage denne treretters menyen.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Jeg vil bruke musserende vin som gjennomgående drikke til denne menyen. Fra Champagne er det to som skiller seg ut.

Henriot Blanc de Blancs. Frankrike, Champagne. Pris kr. 389,90 Poeng: 92/100

Drua er Chardonnay. Gyllengrønn på fargen. Bitte små, fine bobler. Herlig duft av epler, hint av sitrus og blomst. Veldig frisk og fyldig på smak. Fruktig med eple som gjennomgående smak. Fin syre og lett sødme. En meget bra ettersmak. Passer til både skalldyr og kos. Meget bra kjøp.

E.Michel Premier Cru Extra Brut. Frankrike, Champagne. Pris kr. 300,- Poeng 92/100

Lys strågul i fargen, god dufter av eple, sitrus og noe kjeks. Her finner vi også de elegante små boblene og en smak som er fylt av en fin fruktighet. Samme epler, sitrus som i duften. Perfekt syre og sødme som følges ad i en riktig bra ettersmak. Denne vinen gjør bestemt ingen ulykkelige. Spesielt ikke når man tar prisen i betraktningen. En ekte løp og kjøp vin.

Fra Italia vil jeg ha

Moser 51,151 Brut Italia, Trentino-Alto Adige, Trento, Pris kr. 299,90 Poeng 90/100

Vinen er laget på champagnemetoden og har fått navn etter Francesco Moseres verdensrekord i Mexico City i 1984. Drua er Chardonnay. Lys strågul farge. Fine små bobler med et fint hvitt skum. Duften har alt som en riktig bra musserende vin skal ha. Sitrus, gule epler med hint av fersken og bitte litt brødbakst. Smaken tørr, elegant, frisk med en fin fylde. Bra syre som balanseres perfekt. En god, frisk ettersmak. Vinen er glimrende som aperitiff og kose vin, men kan også brukes til skalldyr. En ekte løp og kjøp vin.

En cremant som vil fungere glimrende til menyen, er

Montchovet Cremant de Bourgogne 2015. Frankrike, Burgund. Pris kr. 259,90 Poeng 92/100

Fargen er gulgrønn. Elegante små bobler. Fin duft av epler, fersken og brødbakst. Smaken har bra fylde, er frisk, fruktig og lever fint opp til duften. Riktig bra syre og sødme. Lang og god ettersmak. Ta to flasker, for dette er et meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.