De siste tjue, tretti årene har kvaliteten på siciliansk vin økt markant. Ikke minst takket være produsenter som COS, Arianna Occhipinti og vingården Planeta.

Egentlig var det på høy tid at Sicilia etablerte seg som den fantastiske vinregionen  det er. Sicilia er Italias nest største vinregion. Rent faktisk så har Sicilia 120.000 hektar vinmark. Med andre ord har øya mer vinmark enn for eksempel  Chile eller Sør-Afrika. Det finnes hele 23 DOC og en eneste DOCG på Sicilia. Selv om jeg personlig mener det skulle vært flere DOCG. Mye av grunnen er blant annet de tre produsentene jeg har nevnt tidligere.

Planeta.

Selv om familien Planeta har arbeidet med vin i fem generasjoner og hadde en liten vingård, så var det Don Diego Planeta som «skapte» den nye æraen for Vingården. I 1985 da han satt som direktør for kooperativet  Settesoli, besluttet han seg for å skape Sicilias beste vineri. Og til å lede det ambisiøse prosjektet, satt han sin brors sønn Alessio Planeta og sine egne barn Francesca og Santi Planeta. Og i 1995 lå alt til rette med vin som som ‘Chardonnay’, ‘Cometa’, ‘St. Cecilia’ og ‘Burdese» og i løpet av disse årene hadde de utvidet eiendommen med vinmarker og gårder i Ulmo, Noto, Vittoria, Etna og Messina – en reise fra vest til øst på Sicilia, og gjennom Sicilias historiske vinområder. Allerede under antikken kjent for sine kvalitetsviner. I dag, så har Planeta imponerende 390 hektar vinmark.

Planeta Rosé 2020 Italia, Sicilia. Pris kr.169,90 Poeng 86/100

Druene er Syrah 50%, Nero d’Avola 50%.  Lys rosa farge. En god duft av rips, kirsebær, epler og hint av blomster. Fruktig, frisk smak med bra fylde. En smak som lever opp til duften med perfekt balansert syre. God ettersmak. Passer bra til fisk eller kos. En ekte løp og kjøp vin.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.