Chablis er det nordligste distriktet i vinregionen Burgund i Frankrike. Vinstokkene plantet rundt byen Chablis, noe øst før Auxerre, er nesten utelukkende Chardonnay.

Nordmenn handler så mye Chablis, så målt i antall liter per capita, så er det vi som drikker mest Chablis i verden. Så da er det kanskje ikke så rart at den lille byen Chablis har Norge som et av sine fremste eksporter markeder.

Klimaet i Chablis er kontinentalt. Det betyr at det er ganske kjølig på kveldene og nettene når innhøstings-sesongen nærmer seg. Det gir druer med høyt syreinnhold når de er modne for å plukkes. Det merkes i alle vinene fra Chablis. De er gjennomgående deilig friske og ikke minst, vinene herfra passer som hånd i hanske til norsk mat.

Domaine Laroche

Det er i denne landsbyen at Domaine Laroche har sin opprinnelse. Allerede i 1850, kjøpte Jean-Victor Laroche  sin første vinmark i Chablis, men.. han var jo ganske tidlig ute, for det var ikke før i 1967 at det faktisk var noen som livnærte seg av å produsere kun vin fra Chablis. 1967 var også det året Michel Laroche overtok 6 hektar vinmark og startet med å bygge opp merkevaren Laroche. Et varemerke som skulle bli synonymt med området Chablis.

Laroche

Jeanjean overtar

I mange år gikk det veldig bra for Michel Laroche. Han hadde høy kvalitet og merkevaren hans vokste og vokste og… Men ting skulle snu dramatisk for Laroche familen. Kvaliteten på vinen sank i takt med at merkevaren Laroche vokste. Domaine Laroche hadde siden 2003 blitt stor også utenfor Chablis sine grenser, med vineiendommer i Sør-Frankrike og Sør-Afrika. Og i 2009 var det bråstopp. Det var grenser for hva en mann kunne få til på lånte penger, så familiebedriften Domaine Laroche ble solgt til Jeanjean. Jeanjean er et stort merkevareselskap med over 1000 hektar i sin portefølje. Man kan jo selvfølgelig diskutere om det er bra eller dårlig at et så stort selskap overtar en vingård, men fra å være et slott med vokseverk med en stemme som styrte alt, ble tonen nå å skulle bruke ord som samarbeid og team. Alt skulle bygges inn i bedriftskulturen. Ny ledelse kom på plass med ansettelse av nye nøkkelpersoner i produksjonen. Domaine Laroche skulle ta små steg mot å bli en selvstendig bedrift, samtidig som det var en av Frankrike mest kjente vinmerker. Og ikke nok med det, vinene skulle også bli økologiske. Fokuset var tilbake på det enkle i alle ledd.

Farvel til skrukorken Domaine Laroche gjeninnfører naturkork på sin prestisjeviner og kastet en sannhet fra Michel Laroche praktisk talt over bord.  Og i dag er Domaine Laroche igjen den kvalitetsgården den en gang var.

Laroche Chablis
Jeg har det siste året blitt mer og mer begeistret for halvflasker med vin. Dels så passer det til en person og er helt perfekt for to.

Laroche Chablis 2022. Frankrike, Burgund, Chablis. Pris kr. 141,- Poeng 87/100 Importør: Vinordia AS

Drua er Chardonnay, gulgrønn farge med en god duft av epler og sitrus. Smaken er frisk og fruktig, fyldig med en meget bra balanse mellom syre sødme. Samme epler og sitrus som i duften. Elegant ettersmak.  Sa jeg at vinen passer glimrende til fisk og er et glimrende kjøp?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.