Gamaydrua er ikke noen nykommer i Frankrike. Den har blitt dyrket helt siden 1300 tallet. Men personlig, synes jeg den kommer best til sin rett i Beaujolais. Det er nemlig her den gir de lette og friske vinene, preget av røde bær, med sin elegante fruktsyre.

Vinmarkene i Beaujolais ligger på varierende høyde fra 150-550 meter over havet og dekker et område på rundt 22.000 hektar. AOC Beaujolais ligger sør i appellasjonen og har et jordsmonn av kalk- og leirjord. Her lages det røde, fruktige viner som normalt drikkes unge. Litt lenger nord, ligger AOC Beaujolais Villages hvor jordsmonnet er mer granittholdig. På granittjord og skifer i Haut-Beaujolais ligger de ti Cruene, som hver og en har sin særegne karakter. Vinene herfra tåler fint tre til fem års lagring eller mer, avhengig av produsent, produksjonsmetode og årgang.

Jean-Paul Brun, en vinrebell

Jean Paul Brun

Jean-Paul Brun holder til i landsbyen Charnay i den sørlige delen av Beaujolais, rett nord for Lyon. Han startet opp med 4 hektar vinmark ved inngangen til 1980-tallet og har økt til 45 hektar vinmark i dag. Det meste ligger rundt vineriet i Charnay. Han har også 20 hektar spredt på cruene Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent, Fleurie og en liten andel i Condrieu og Cote Rotie . Jean Paul Brun lager «old-style» Beaujolais, noe som skiller ham fra de fleste andre i regionen. Han lager vin på tradisjonel burgunder vis, med gjæring i åpne kar, relativt lang maserasjon og lang lagring. Her benyttes det ingen industriell gjær eller teknikk – alt for å få frem druenes og jordsmonnets egenkarakter. Det er ikke uten grunn han kalles enfant terrible i Beaujolais.

Jean-Paul Brun Beaujolais Le Ronsay 2022 Frankrike, Burgund, Beaujolais. Pris kr. 229,90 Poeng 89/100. Importør: Autentico AS

Det er som denne, en Beaujolais skal smake. Blålilla farge og en duft av blomster, urter og markjordbær. Starten er elegant. Som fløyel. Og akkurat som i duften, finner man igjen blomstene. Og hint av urter. God fruktighet. Riktig bra ettersmak. Om man kjøler denne vinen til sånn cirka 16 grader og nyter den sammen med fisk, ja da er livet virkelig verd å leve. En ekte løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.