Tror du melk er sunt? Da er det på tide å tro om. Selv om melk er kjent for å styrke knokler og skjellet, så viser en svensk undersøkelse det motsatte. Faktisk er risikoen for å dø større om man drikker melk. I all fall om du er voksen.

En gruppe forskere fra Uppsala universitet, fulgte 61.000 kvinner og 45.000 menn fra Uppsala, Västmanland og Örebro i 80 og 90 tallet. Testpersonene, som var middelaldrende eller eldre, skulle svare på hvor ofte de spiste eller drakk 96 ulike fødevarer. Blant annet melk.

-Det vi så, sier Professor Karl Michaëlsson til SVT, var at høy inntagelse av melk ga økt risiko for benbrudd og en høyre dødelighet.

Efter 20 år var en fjerdedel av kvinnene døde og 17.000 hadde hatt et benbrudd. Blant mennene hadde var en femtedel døde og 5000 hadde hatt et benbrudd på en eller annen måte.

– Det vi så, var at kvinner døde tidligere og hadde en høyre risiko for ulike benbrudd om de drakk større mengder melk. Menn hadde også en økt risiko for en tidligere død, men hos dem så vi ikke noe samband når det gjaldt risiko for benbrudd.

For vært glass melk kvinner drakk pr dag, økte dødsrisikoen med 15 prosent. For mennenes del økte samme risikoen med tre prosent. Dessuten viste undersøkelsen at 60 prosent av kvinnene som drakk tre glass melk eller mer om dagen, hadde hatt et hofteleddbrudd sammenlignet med kvinner som drakk ett glass eller mindre pr dag.

Melkesukker er skurken.

De vanligste dødsårsakene for testpersonene, var hjerte- og karsykdommer. Forskerne tror at årsaken er laktosen, altså melkesukkeret. Men undersøkelsen er bare en av flere som omhandler sunnhet ved melk. Derfor bør denne undersøkelsen ikke gi noen konsekvenser ennå.

– Våre resultater setter et stort spørsmålstegn ved om det er sunt å drikke melk i voksen alder. Men vi har bruk for flere undersøkelser som kan danne et grunnlag for nye kostholdsråd, sier professor Karl Michaëlsson på universitetets hjemmeside

Hele undersøkelsen, kan du lese på i British Medical Journal.

 

2 KOMMENTARER

    • Ok. Men jeg synes du skal begrunne i forhold til artikkelen som er publisert nederst på siden l. Og jeg vil veldig gjerne vite hva som er tull.
      Mvh
      Vidar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.