Hva skal man drikke til maten i jula? Klassikeren er jo øl og akevitt, men det kan jo være man har lyst til å prøve noe annet. Så her kommer noen forslag.

Ribbe.

Vin: Her foretrekker jeg en tysk riesling. Den jeg vil ha er

Battenfeld-Spanier Hohen-Sülzen Kirchenstück Riesling Trocken GG 2017. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 389,90 Poeng 92/100

God duft av sitrus og epler. Litt vinbergsfersken. Smaken er frisk, fruktig med en meget bra fylde. Epler og lime kommer igjen på smaken. Bra balansert syre og sødme. Meget god ettersmak

Champagne:

E.Michel Premier Cru Extra Brut. Frankrike, Champagne. Pris kr. 300,- Poeng: 92/100

Lys strågul i fargen, god dufter av eple, sitrus og noe kjeks. Her finner vi også de elegante små boblene og en smak som er fylt av en fin fruktighet. Samme epler, sitrus som i duften. Perfekt syre og sødme som følges ad i en riktig bra ettersmak. Denne vinen gjør bestemt ingen ulykkelige. Spesielt ikke når man tar prisen i betraktningen. En ekte løp og kjøp vin.

Rødvin:

La Luna e I Falò Barbera d’Asti 2015. Italia, Piemonte, Asti Pris kr. 195,- Poeng 88/100

Drua er barbera. Vinen har en flott, dyp rød farge. Nydelig floral duft med små hint av tre og vanilje. Smaken har en bra fylde, frisk og lever fint opp til duften. Bra syre og sødme og en fin tannin. En lang og god ettersmak. Vil fungere bra sammen med ribba.

Øl:

Her er jeg veldig konservativ og for meg er det bare norsk juleøl som gjelder. Og aller helst det man har drukket i familien i alle år.

Akevitt.

Jeg vil ha Hellstrøm Juleaquavit 2018. 2017 årgangen var glimrende til ribba og jeg tviler på at 2018 er noe dårligere. Men… jeg er altså ingen ekspert på akevitt.

Hellstrøms Pinnekjøtt.

Pinnekjøtt

Den synes jeg er bitte litt vanskelig, for kjøttet har masser av smak, fett og salt. Men en tørr tysk riesling skal kunne klare den.

Fritz Haag Brauneberg Juffer Riesling Trocken GG 2017. Tyskland, Mosel. Pris kr. 299,90  Poeng 92/100.

Her er det nest inntil den klassiske gulgrønne fargen. Fin duft av grønne epler, melon og hint av sitrus. Smaken er lett fyldig, frisk og fruktig. Perfekt syre og sødme. Lang og meget god ettersmak. Meget godt kjøp.

Rødvin

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2015. Italia, Toscana, Vino Nobile di Montepulciano. Pris kr. 289,90 Poeng: 90/100

Drua er Sangiovese. Flott, klar rød farge. Dufter av kirsebær, plommer og fint hint av fat. Smaken er fyldig med en fin porsjon friskhet. Lever fint opp til duften. Rund og bløt som balanseres av syren. Bra tannin. God ettersmak.

Øl:

Fortsatt konservativ.  Brown ale men aller helst Mack Julebokk.

Juletorsken

En mild smak med bitte litt fett fra smøret. Her handler det om milde smaker.

Vin:

Nordmenn har blitt hetset av svensker og dansker i lange tider for å drikke rødvin til torsk, men det var bare for at de ikke visste bedre.

Jeg går for en italiensk rødvin.

Giovanni Rosso Donna Margherita Barbera d’Alba 2017. Italia, Piemonte, Barbera d’Alba. Pris kr. 169,90 Poeng: 89/100

Druen er som navnet sier, barbera. Fin dyp rød farge. Duften har en riktig god porsjon av mørke bær med fine hint av blomstereng og urtehage. Smaken er fyldig, frisk og med en perfekt balansert syre og sødme. Vinen lever fint opp til duften med sine bær og urter. God ettersmak. En vin som passer bra sammen med fete fiskeretter og lyst kjøtt. En ekte løp og kjøp vin.

Hvitvin

William Fèvre Chablis Domaine 2017. Frankrike, Burgund, Chablis. Pris kr. 209,90 Poeng: 88/100

Drua er Chardonnay. Gulgrønn farge. Godt duft av epler, sitrus og blomster. Smaken frisk, fruktig med en fin fylde. Lever opp til duften med sine blomster, sitrus og epler. Elegant ettersmak. Vil fungere fint sammen med fisk. Meget bra kjøp.

Øl.

Jeg vil nok ha en Saison eller pils til torsken. Velg den som du vet du liker og er din faste pils.

Akevitt.

Her kreves en lys akevitt som har mer dill enn karve. Et greit alternativ er Arvesølvet Helt Klar.

Foto God Fisk

Lutefisk

Her er det mye sødme, fett og salt. Personlig vil jeg bruke en musserende vin. Og gjerne en tysk sekt på riesling.

Strauch Riesling 40 Monate Extra Brut 2012. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 269,90 Poeng 88/100

Som navnet sier, laget på Riesling. Lys gyllen med et lite grønt skjær. Elegante små bobler. En virkelig god duft av sitrus, epler og en anelse blomst og gjærbakst. Smaken er frisk, fruktig med samme sitrus og epler som i duften. Virkelig godt balansert med en fin fruktig syre. En lang, tørr ettersmak. Kan også brukes til kos etter maten. Her det mye bobler for pengene. Meget bra kjøp

Øl:

Her er det pils for alle pengene. For min del ville det være Haakon Senior. Godt nok en mørk lager, men det er min favoritt for tiden.

Akevitt

Jeg vil ha Løiten Taffel Aquavit. Bare for at den fungerte veldig bra sammen lutefisk sist jeg spiste det.

Foto: Rema 1000

Kalkun.

Her er det et magert og mildt kjøtt. Det er tilbehøret som tilfører smak og sødme. Derfor en lett rødvin.

Walldorf Spätburgunder Saulheim 2015. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 315,- Poeng 90/100

Drua er Spätburgunder, mer kjent som Pinot Noir. Fargen er disete rød. Herlig duft av både røde og mørke bær. Hint av jord. Smaken er frisk med bra fylde. Lever fint opp til duften. Bra balansert syre og sødme og har en mild tannin. En frisk og tørr ettersmak. En vin som går glimrende sammen med lyst kjøtt. En tysk rødvin når den er som best. Meget bra kjøp.

Øl

Jeg vil gjerne ha en Saison. Og veldig gjerne en franskmann.

Loirette. Frankrike, Loire, Touraine. Pris kr. 49,90

Her er det ingen dikkedarer, ølet er brygget på vann, malt, hvete, humle, gjær. Fin disete lysegyllen farge som tenderer mot det oransje. Bra skum. Frisk duft av eple, sitrus, malt. Samme friskheten i smaken som på duften. God balanse mellom sødme og bitterhet. Lang og god ettersmak. Kan gjerne brukes til kalkunen og kos etter maten. Meget bra kjøp

Drikke til juledesserten er et like vidt begrep som hele julemenyen, så Godt Drikke kommer tilbake i en senere artikkel med tips og råd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.