Riberia Sacra ligger øst i Galicia, litt nord for Portugal, midt imellom stupbratte fjell og et nettverk av elver.

Ribeira Sacra er langt fra et nytt vinområde. Vinmarkene stammer helt tilbake til romertiden og klatrer i terrasser oppover skråningene langs elvene Miño, Bibei og Sil. Og i disse terrassene vokser de lokale, røde druene mencia, mouraton og brancello. Og det er den førstnevnte drua som er den dominerende og som gir noen elegante viner som de fleste vindistrikt bare kan drømme om. Noe som har ført til at de siste årene har unge og suksessrike vinprodusenter fra hele Spania og Portugal strømmet til Ribeira Sacra. Og det er 10% av vinen som produseres på de 1500 ha som blir eksportert. Resten drikker de selv.

Vingården Dominio do Bibei

Den aller beste vinprodusenten, er den lokale Javier Dominguez som startet vingården Dominio do Bibei i 1999. Med på laget hadde han vinmakerne Sara Perez og René Barbier jr. fra Priorat i Catalonia.

Som navnet på gården sier, ligger vinmarkene ligger i dalen Bibei. Et sted som er tørrere enn de andre dalene og langt mer krevende. Vinmarkene ligger særdeles bratt og er bygget opp på gamle terrasser som igjen er restaurert for hånd. Variasjonen i høyde ligger på 350 – 650 moh. Dominio do Bibei er i dag på 125 hektar og av disse er 45 hektar vinmark. Vinstokkene er i snitt 50 år, og det dyrkes røde druer som Mencía, Garnacha, Brancellao og Mouraton og de hvite druene Doña Blanca, Godello og Albariño. Vineriet er bygget inn i terrenget som terrasser og er enkelt lagt opp slik at den naturlige elevasjonen og gravitasjonen hjelper til. I vinifikasjonen er det kun bruk av betong og gamle fat som i ‘gamle dager’. Og man skal selvfølgelig ikke gjøre det enkelt for seg selv, så alt arbeidet er biodynamisk for å ivareta druens og opprinnelsesstedets identitet. Og hvilke viner det blir.

Dominio do Bibei Lalama 2020. Spania, Galicia, Ribeira Sacra. Pris kr. 300 Poeng: 90/100.Importør: Heritage Wines AS

Ny årgang. Druene er Grenache 10%, Mencia 90%. Fargen er nesten blårød. En god duft av kirsebær, urter og hint av blomster. Smaken lever på lange veier opp til duften. Her er det kirsebær, urter, blomster og en anelse fat. Den er saftig og konsentrert med en god munnfølelse. Perfekt syre og sødme. En lang, tørr ettersmak. Passer glimrende til lam eller kos. Veldig bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.