Jeg har flere ganger skrevet om Maximin Grünhaus. Og jeg slutter aldri å fasinere over vinene og historien deres. For allerede under romertiden, bodde det mennesker som dyrket vin på Maximin Grünhaus i Mosel.

Selv i dag finner man romerske fliser i grunnmuren på herregården og keramikkskår samt tak og veggfliser bekrefter at det sto en «Villa Rustica» der dagens slott ligger i dag. At de produserte vin, viser funn av amforaer samt diverse redskaper til vinproduksjon i markene rundt slottet.

Keiser Otto I, etterfølger til Karl den Store, bekreftet en gave som ble gitt på 700-tallet av kongen av Franken, Dagobert I, til Benediktinerklosteret St. Maximin i Trier. Disse dokumentene forsvant sammen med Napoleon og oppbevares i dag i det franske nasjonalbiblioteket i Paris

Verdslig eier.

Vinkjeller, Maxinin GrünhausMen, det kom jo en god ting ut av Napoleons besøk. Ikke at klostret og området var under fransk administrasjon frem til 1810, men sekulariseringen under Napoleon førte til den første sekulære eieren, Friedrich Freiherrn von Handel. Førti år senere ga han over til barnebarnet Friedrich Freiherr von Solemacher som solgte moroa til Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg. Og det var en positiv sak for hele Mosel.

Han investert i en rekke teknologiske nyvinninger og ganske hurtig ble Maximin Grünhaus en av de mest morderne vingårdene i Tyskland og Europa. Han fikk vannkraft fra Ruwer som genererte strøm til virksomhetene og husene i omgivelsen. Visst nok skal landsbyene rundt Maximin Grünhaus være nummer to i verden som fikk elektrisitet etter Hammerfest. Strømmen ble ikke bare brukt til lys, men også til å drive hydrauliske presser til vinkjelleren.

Maximin-von-Schubert
Maximin von Schubert

Men lykken vokser ikke alltid inn i himmelen.

Men lykken vokser ikke alltid inn i himmelen. von Stumms eneste sønn døde tidlig i en ulykke og derfor, fikk datteren Ida virksomheten som en “morgengave” på dagen for hennes bryllup med den senere generalløytnant Conrad von Schubert. I dag er det 6. gennerasjon som drifter slottet. Nemlig Maximin von Schubert og fortsatt blir det produsert noen helt fantastiske viner på Maximin Grünhaus.

Maximin GrünhausMaximin Grünhaus Grünhauser Riesling Trocken 2022. Tyskland, Mosel. Pris kr. 364,90 Poeng: 92/100 Importør: Plus Vini AS

Drua er riesling. Gyllen på farge med et lite grønt skjær. Nydelig, intens duft av grønne epler, sitrus med hint av blomstereng og fersken. Vinen er frisk, fruktig med en god fedme. Lever opp til duften. En meget godt balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. En vin som passer sommerens grillet laks og annen sjømat. Dette er en ekte løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.