Hva gjør man, om man er bergenser, skipsreder og lei av regn? Jo, man bygger en vingård i Chile.

Vel, dette er en veldig forenklet versjon av hva Dan Odfjell gjorde for rundt regnet 25 år siden da han forelsket seg i Maipo i Chile. Familien begynte med bier og fruktavl. I 1992 plantet de de første druestokkene og vingården ble bygd 1997, forøvrig tegnet av arkitektsønnen Laurence og første årgangen kom 1998. I dag så produserer de over en million flasker vin.

Trukket seg tilbake.

I dag så har Dan Odfjell trukket seg tilbake fra driften av vingårdene og driver kun med bier. Iallfall om man skal tro opplysningene i passet som sier han er birøkter. Nå er det sønnene Laurence og Dan jr som drifter virksomheten.

Siden 1998 har de brukt den smått legendariske  Paul Hobbs som vinkonsulent mens kjellermesteren er Arnaud Hereu. Siden 2009, driftes gården til Odfjell som biodynamisk  I 2012 godkjente DEMETER alle gårdene, totalt 115 hektar vinmark, som biodynamiske.

Gir andre muligheten.

Kanskje som det eneste vinhuset i Chile, tilbyr Odfjell Vineyards unge vinmakere å benytte seg av gårdenes fasiliteter. Selvfølgelig mot betaling samt at de selv må holde seg med druer og fat. Som motytelse står Odfjell for salg og markedsføring av ungdommenes vinproduksjon.

– De får glede av samarbeidet, forteller Laurence til den danske vinavisen da han var i København på vinsmaking forleden. –Men det gjør vi også da vi lærer utrolig mye av de unge kreative vinmakerne, avsluttet han.

Fjordingene.

Foruten om vin, bier og frukt, så driver de også med hester. Norske fjordinger. De fikk fraktet over fjordingen til Chile for 20 år siden. Fra da av har hestenes milde temperament vunnet mange chilenske hjerter, og hestene blir mye brukt i terapi for uføre barn. Og selvfølgelig spiller hestene en viktig rolle i vingårdens drift. De er med på å fjerne ugress og sørger for drenering og transport av druene under innhøstingen, uten å trampe ned jorden.

Kilder. Anorak, Vinavisen, Odfjell hjemmeside. Foto: Odfjell.
Smaksnotater fra vinene kommer i begynnelsen av neste uke.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.