De beste vinene i Bag in Box. Topp ti ØL 2013.

Hvilken vin i Bag in Box var best i 2013? Og hvilket øl topper Godt Drikkes beste øl-liste for 2013?

vintønneVi begynner med vin i Bag in Box.

Jeg har plukket ut fem røde- og fem hvite viner av de som vi har smakt i løpet av 2013. Kriteriene for listebedømmingen,  er basert helt og holdent på min subjektive smak og at vinen finnes på de fleste vinmonopol.

Rødvin.rødvintest
 1. Collection Valpolicella Riposto, Italia. Kr. 499,90. Fargen er rubinrød som blinker vakkert i glasset. Duften er nydelig med hint av kirsebær, frukt og  rosin. Smaken er en herlig blanding av frukt, krydder og rosin. Tett på perfekt match mellom sødme og syre.
 2. Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2011. Chile. Kr. 359,90 En mørk, litt ung blårød farge. En duft av solbær og kanskje litt krydder. Smaken pregs av duften og har en bløt og fruktig smak med solbær.
 3. Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna, Italia. Kr. 399,90 Fargen er dypt rød, duften er frisk og kirsebæraktig.  Smaken er en typisk ung vin, men har et fint preg av kirsebær.
 4. Appassimento Originale. Italia. Kr. 389.90. Dyp rubinrød farge med blåskjær. Dufter av rosiner og kirsebær. En god smak av mørke bær og frukt. En god ettersmak.
 5. Goats do Roam 2012, Sør-Afrika. Kr. 359,90. Dyp fiolettrød farge. En god duft av mørke bær og kanskje en anelse vanilje. Smaken er på en måte litt varm, bløt og fruktig med mørke bær. Første gangen jeg smakte den, falt jeg for navnet. Og det gjør jeg vel ennå.
Hvitvinhvitvintest
 1. Pflüger Riesling trocken 2012. Tyskland. Kr. 399,90. Dufter intenst av moden frukt som epler og fersken og aprikoser, blomster og en tydelig mineralitet. Vinen har en saftig og frisk munnfølelse, og smaker av bær, frukt og mineraler med elegante overtoner av blomster.
 2. Daniel Dampt Chablis Village 2010. Frankrike. Kr. 519,70. Fargen er klassisk chablis med sin lyse grønngule farge. Duften er sitrus, epler og frukt. Smaken er syrlige epler, et hint av blomster og jeg aner noe smør i bakgrunnen.
 3. Ress Riesling Trocken, Tyskland. Kr. 299,90. Duften er klassisk riesling. Fruktig og frisk. Fargen er helt grei blekgyllen. Smaken er behagelig moden, frukt og flott balansert syre og sødme.
 4. Ch. Bonnet 2012. Frankrike. Kr. 399,90.  En flott strågul farge. Duft av bær og sitrus. Fyldig, med godt balansert syrlighet. Lang god ettersmak.
 5. I Bei Soave 2012. Italia. Kr. 385. En strågul farge. God duft av epler og sitrus. Smaken er ung, men har moden frukt og sødme. Bra avslutning.
ØL

øltestDet var veldig vanskelig og sette opp en liste med øl. Skulle jeg blande friskt mellom butikkøl og øl fra vinmonopolet? Skulle jeg ta med veldig begrensede batcher fra de aller minste mikrobryggeriene? Til slutt falt jeg ned på å lage to klasser. Øl under 4,5 prosent alkohol og øl over 4,5 prosent. Samtidig skulle ølet være tilgjengelig i et flertall butikker eller på vinmonopolet. Så langt, så godt. Men, skulle jeg dele den inn i enkelte klasser? Så som porter, pils osv? Jeg kom frem til at det ville være alt for mye jobb for min enmanns redaksjon, så her er listene hulter i bulter. Helt basert på min smak. Helt uten juleøl.

Øl under 4,5 prosent.
 1. Mack Nordlys, Mack. Var årets store overraskelse  for meg. En premium mørk pilsner, Fargen er vakkert lyst kopperbrun, et skum som kan spises med skje… om man nå har de lystene. Duften av humle, litt karamell og brød, er virkelig en drøm for nesen. Smaken er litt som duften, med en flott balanse mellom sødme og bitterhet.
 2. Haandbryggeriet Humlesus . Haandbryggeriet.  Et flott øl med en gyllen, litt tåkete farge. Det har en nydelig duft av humle. Ikke minst så dufter den av min barndoms solbærbusker når det hadde regnet. Og bare det nostalgi kicket er nok til at jeg faller pladask. Smaken preges av duft og utseende med en frisk smak og en fin bitterhet.
 3. Aass Gourmet Pale Ale. Aass Bryggeri. Fargen er flott, kobber farget. Et herlig, nesten beige, skum som holder lenge. Aromaen er nydelig humle, brød og karamell. Også smaken er flott balansert mellom sødme og bitterhet. Nydelig munnfølelse og en tett på perfekt ettersmak.
 4. O´Hara Irish Red Ale. Irland. Ølet er tro mot alle tradisjoner fra nese til slutt.  Den søtlige duften, som er meget behagelige, kommer sammen med ristet malt og karamell. Den har et nydelig beigt skum som varer lenge i glasset. Første smaken legger seg  med en sødme som en ”Smørbukk” på tungen et kort øyeblikk før en sprø, nesten kjeksaktig smak kommer frem sammen med humle og malt.
 5. Nøgne Ø Wit–  Både aroma og smak har det stiltypiske witbierpreget av koriander og appelsinskall, men med både malt og humle som er mer framtredende enn i andre og enda lettere utgaver av ølstilen.
Øl fra Vinmonopolet
 1. Lir Dry Irish Stout, Ægir. Det er nesten noe guddommelig over Flåm bryggeriets ”Lir Dry Irish Stout”.  Et virkelig bra gråbrunt skum, nydelig duft av malt, karamell og kaffe. Også fargen. Svart som en syndig vinternatt. Men det er ikke noe synd over smaken. Heller en himmelsk opplevelse av smak. En fin bitterhet, kaffe, brent malt.  Og som ikke det er nok, en glimrende tørr, avslutning. Ægir Lir er en stout når den er tett på det beste.
 2. Lervig Rye IPA. En usedvanlig harmonisk Double IPA. En bitterhet som ligger tett på det perfekte. En nydelig humleduft uten at den er så påtrengende at den slår deg i hjel. Et fantastisk kremaktig skum og en friskhet og fyldighet i smaken som gjør at man blir helt forelsket.
 3. Nøgne Ø Imperial Rye Porter. Et øl med en flott brunsvart farge, flott skum og en herlig duft av frukt, malt og krydder. Smaken er godt balansert og har en lang, god ettersmak.
 4. Mack Brown Ale. Har den karakteristisk sødme og mild bitterhet som hører til en Brown Ale. Ølet har innslag av karamell og brød., Fylden er forfriskende, medium med en tørr finish.
 5. Haandbryggeriet Norse Porter. En mørksvart farge som synden. Men, det er mer nytelse enn synd i denne porteren. Duften er klassisk porter med malt og kaffe. Et flott, tynt gråbrunt skum. En herlig fyldig smak. Den tørre, litt papiraktige smaken som jeg elsker i en porter er helt perfekt balansert sammen med sødme og bitterhet. Et imponerende øl.

Dette er hva jeg foretrekker etter å smakt noen hundre forskjellige øl i løpet av året. Jeg er sikker på at mange andre ville lagd en helt annen nyttårsliste. Så, bare kom med forslag.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.