Vinlandet Italia, er noe helt for seg selv. Deres vintradisjoner er blant de eldste vi kjenner og nordmenn elsker de tradisjonene. Det er kanskje derfor italiensk vin er det foretrukne her hjemme.

Godt Drikkes «11 på topp 2018» over italienske vin, er basert på to ting. Den første er hvordan den kom ut på test, den andre er hvilket forhold jeg har til vinen. Med andre ord, fullstendig subjektivt.

1. Radici Taurasi Riserva 2011. Italia, Campania, Taurasi. Pris kr. 329,90 Poeng 94/100

Druen er Aglianico. Kanskje den druen med den lengste forbrukerhistorien i verden. Det var vist nok de gamle greske kolonistene som hadde med seg drua til Campania lenge før Roma ble Roma. Fargen er mørkerød med et lite brunskjær. En fantastisk duft som man bare elsker med mørke bær, plomme og en anelse sjokolade. Konsentrert, frisk med en utrolig god fylde. En perfekt munnfølelse og en perfekt balanse. Meget bra tannin. Jo, det ble mye perfeksjon men jeg har ikke andre ord til å beskrive denne vinen. En lang ettersmak. Dette er den optimale vinen til lam. En ekte løp og kjøp vin

2. Travaglini Il Sogno 2012. Italia, Piemonte, Gattinara. Pris kr. 649,90 Poeng 93/100

Drua er selvfølgelig Nebbiolo. Vinen har en dyp rød farge med et lite brunt skjær. Dufter av mørke bær. Krydder og et elegant hint av tre. Smaken har en fantastisk fylde. Rund og frisk med en virkelig god munnfølelse. Bra sødme og syre. God tannin. Lang og god ettersmak.

3. Tedeschi Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2011. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 599,- Poeng 93/100

Druene er Rondinella 30%, Rossignola 10%, Corvinone 30%, Corvina 30%. Vakker mørkerød farge. Duft av mørke bær, krydder, honning med fine hint av tørket frukt samt bitte litt kjøtt. Smaken har en fantastisk fylde, frisk og fruktig. Lever på alle måter opp til duften med tørket frukt, mørke bær og krydder. Perfekt balansert syre og sødme. Meget bra tannin. En mektig ettersmak. Passer til rødt kjøtt. En amarone som er sjeldent god og elegant.

4. Serio et Battista Borgogno Barolo Cannubi Riserva 2012. Italia, Piemonte, Barolo. Pris kr. 559,90 Poeng 93/100

Drua er Nebbiolo. Fargen er dyp rød med et lite brunt skjær. Lekker duft av mørke bær. Fat og tørkede blomster.  Meget bra fylde, rund men frisk. Riktig god munnfølelse. Bra sødme og syre. Bra tannin. Fantastisk ettersmak. En vin jeg skulle elske å smake igjen om ni, ti år.

5. Palladino Barolo Parafada 2014. Italia, Piemonte, Barolo. Pris kr. 439,- Poeng 92/100

Drua er Nebbiolo. Fargen er vakker rød med et lite brunt skjær. Bra duft av kirsebær med små hint av vanilje. Smaken er frisk med en stor fylde. Meget bra balansert syre og sødme. Lever på lange veier opp til duften. Meget bra tannin. Lang og god ettersmak. Passer bra sammen med storfe. Meget bra kjøp.

6. COS Pithos Bianco 2016. Italia, Sicilia. Pris kr. 279,90 Poeng 92/100

Drua er Grecanico. En drue som man finner stort sett i Nord Italia og på Sicilia.  Fin gyllen farge med et aldri så lite grønt skjær. Duften har plommer, blomster og fine hint av sitrus og mandler. Smaken er riktig frisk med en fin fylde. Lever opp til duften med sitrus, blomster og bitte litt urter. En elegant syre som balanseres av litt sødme. En lang og god ettersmak. For meg er dette en perfekt kosevin, men vil også gå fint sammen med lyst kjøtt. Dette er et meget bra kjøp.

7. Ioppa Ghemme 2007. Italia, Piemonte, Ghemme. Pris kr. 229,90 Poeng 90/100

Druene er Vespolina 20%, Nebbiolo 80%. Mursteinsrød på fargen. Flott duft av kirsebær og plommer. Hint av blomster. Smaken er silkemjuk med fin, frisk fylde. Lever virkelig bra opp til duften med en anelse fat. Perfekt balanse og en lang og god ettersmak. En vin som er perfekt til lam og vilt, men fungerer glimrende til kos. En ekte løp og kjøp vin.

8. Malvirà Roero Superiore Trinità 2009. Italia, Piemonte, Roero. Pris kr. 357,- Poeng 90/100

Drua er Nebbiolo. Vinen har en vakker dyp rød farge. En meget bra duft av mørke bær med hint av blomst og fat. Smaken har en bra fylde, frisk med en tett på perfekt syre og sødme. Bra tannin og en meget bra ettersmak. En vin som går bra sammen med kraftigere kjøttretter

9. Travaglini Gattinara Riserva 2012 Italia, Piemonte, Gattinara. Pris kr. 389,90 Poeng 90/100

Drua er Nebbiolo. Dyp rubinrød med et brunt skjær. Fruktig, rødebær og bitte litt urter og fat. Mild, og rund på smak. Bra fylde, fruktig. Bra balansert syre og sødme. Litt tannin. Lang ettersmak. Passer bra sammen med rødt kjøtt

10. Moser 51,151 Brut Italia, Trentino-Alto Adige, Trento, Pris kr. 299,90 Poeng 90/100

Vinen er laget på champagnemetoden. Drua er Chardonnay. Lys strågul farge. Fine små bobler med et fint hvitt skum. Duften har alt som en riktig bra musserende vin skal ha. Sitrus, gule epler med hint av fersken og bitte litt brødbakst. Smaken tørr, elegant, frisk med en fin fylde. Bra syre som balanseres perfekt. En god, frisk ettersmak. Vinen er glimrende som aperitiff og kose vin, men kan også brukes til skalldyr. En ekte løp og kjøp vin.

11. Villabella Amarone della Valpolicella Classico 2011. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 335,- Poeng 90/100

Klassisk Amarone. Men mer nyansert enn mange av de macho amaronene som er på markedet. Druene er Rondinella, Corvina, Corvinone. Fin mørkerød farge. Duften har mørke bær og rått kjøtt, uten at det er negativt av den grunn. Hint av urter og sjokolade. Smaken er fyldig, frisk og kraftfull med virkelig god munnfølelse. En vin som virkelige lever opp til duften med sine mørke bær, urter og sjokolade. Fin tannin og en virkelig balansert syre og sødme. En lang og fin ettersmak. Passer perfekt til vilt eller som kos sammen med venner. Virkelig verd pengene. Et meget bra kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.