Av og til, kan man ha det som den svenske poeten Ulf Peder Olrogs tre små sniler, som hadde vært på byen og rulla hatt. Med andre ord, kraftig fyllesjuk. Og som trøst kan jeg fortelle, det finnes ingen kur.

Ikke hjelper det med badstue, alkohol kan ikke ”svettes bort”. Kun 1 prosent av inntatt alkohol utskilles via svette. Om du fyrer opp badstua på fullt, så kan du kanskje svette ut hele 2 prosent, men det betyr svært lite i den store sammenhengen. Et annet husråd er å bruke allergimedisiner, legemidler som inneholder antihistaminer som Zyrtec, Aerius eller Kestine. Men det har ingen effekt på fyllesjuke. Men er du heldig så kan den kanskje dempe allergiske symptomer hvis du er allergisk mot ulike stoffer i det du drikker. Eksempel på slike stoff er er såkalte biogene aminer i rødvin og brunt brennevin.

I følge Helsedirektoratet, så er fyllesjuke, jeg siterer: ” Bakrus eller fyllesyke kan forklares som en slags abstinensstilstand der hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte. Uttørking og søvnmangel kan også bidra til bakrus.”

Og det lyder jo ikke så bra. Heller ikke fortsettelsen er særlig oppløftende.

”Kroppen og spesielt hjernen tilpasser seg alkoholen når man er beruset over flere timer. Fordi alkohol stimulerer de mekanismene i kroppen som blant annet gir økt stemningsleie og en beroligende effekt, vil kroppen måtte jobbe ekstra når alkoholen ikke lenger er tilstede for å kompensere for den manglende stimulansen.”

Og ikke minst så er det kjekt å vite: ”Dette skaper ubehag og du kan våkne neste dag med symptomer på bakrus. De vanligste symptomene er hodepine, kvalme, mageforstyrrelser og uro. ”

Dempe fyllsjuken-

Selv om det ikke finnes noen kur mot fyllesjuke, kan man dempe den noe. Og det er ikke med piller, men med egg, bananer, vann og lignende.

Egg er ikke bare potensfremmende, det inneholder også energi. Og ikke bare det, egg har også enorme mengder med cysteine. Et stoff som bryter ned giften du tilførte kroppen under gårdagens øvelser og som skaper fyllesjuke. Med andre ord, masser av egg.

Så over til bananene. Dette fallossymbolet som tilfører kroppen mengder med de berømte elektrolyttene. Og som om ikke det var nok, banan tilfører også kroppen rikelig med kalium, noe alkoholen tappet kroppen grundig for. Så masser av bananer.

Vann. Vann er viktig. Og om du ikke drakk nok vann dagen før, så sliter du med dehydrering nå. Så masser av vann. Og så, til slutt, juice. Juice inneholder fruktose som gir kroppen energi. Men, den fantastiske fordelen med juice, er at den øker farten på kroppens nedbrytning av giftstoffer. Også er den så genial at det erstatter mineraler og vitaminer som blir skylt ut av systemet når kroppen sliter med rengjøringa av alkoholen.

Den aller beste kuren mot fyllesjuke er å drikke mindre. Fyllesjuke blir forverret med hvor mye alkohol du drikker og antall timer du er full. Vent cirka 1 time mellom hvert glass og prøv å begrense tiden du drikker til 3-5 timer.

Drikk vann ved siden av

Alkohol virker vanndrivende og det er lett at kroppen blir uttørket. Det forsterker symptomene på fyllesjuken dagen derpå. Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH fra hypofysen i hjernen. Dermed får ikke nyrene de nødvendige signaler om å holde på vannet i kroppen, og mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen. Så nå vet vi det. Og det aller viktigste. Det er ikke synd på deg selv om du er skikkelig fyllesjuk. Du helte ned all moroa selv.

Fyllesjuke, et norsk fenomen?

Det eneste norske ord som finnes i internasjonale medisinbøker er veisalgia. Og den poetiske sykdommen den beskriver er fyllesjuke. Ok, den siste delen er gresk, algia betyr smerte mens den første delen kommer av det norske ordet kveis som betyr orm.

I riktig gamle dager hadde man visstnok orm i hode når man var fyllesjuk. Og siden vi har fått æren for denne sjukdommen, så var den vel veldig utbredt her i landet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.