Bandol har eksistert helt siden romertiden, kjent for sitt gode klima og viner.

Viner som var så berømte at de ble skipet til den romerske overklassen i Roma. Med Romerrikets fall, ble byen herjet og brent av Germanerne og befolkningen flyktet inn i landet. Flere hundre år senere, mot slutten av hugnottkrigen på 1500 tallet, bygdes et fort på samme plassen og byen vokste til det den er i dag med sine cirka 8000 innbyggere. Allerede 1941, som et av de første områdene i Frankrike, fikk vinen AOC betegnelse. Men at vinen i Bandol er bra, visste allerede Ludvig XV sitt hoff, hvor vinene ble betraktet som noe av de ypperste man kunne drikke. En av de viktigste begivenhetene i Bandols historie var da undertegnede fikk en semifinaleplass i Petanque en gang på 1980 tallet.

Château Salettes.

En annen bra sak med Bandol og Provence, er Château Salettes. Gården ligger ved middelalderlandsbyen La Cadière D’Azur i Provence. Vinmarkene ligger vakkert til sånn cirka 200 meter over havet med utsikt over Middelhavet og Saint-Cyr-les-Lecques.

Det er forskjellige forklaringer på navnet Salettes. Man tror at eiendommen er enten oppkalt etter den galliske stammen Salettas fra romertiden, eller etter et middelaldersk saltlager. 18 generasjoner har eid Salettes siden 1604 og i dag eies det av Jean Pierre Boyer. Alexandre Le Corguillé ble ansatt i 2011 som  ansvarlig for vinproduksjonen. Noe av det første han gjorde, var å legge om eiendommens 40 hektar til organisk produksjon. Og som om det ikke er nok, så skaper han noen vidunderlige viner. De dyrker 50 % rosévin, 38 % rødvin og 12 % Bandol Blanc. De eldste druene benyttes til rødvinsproduksjonen og ble plantet i 1960.

Ch. Salettes Bandol 2015. Frankrike, Provence, Bandol. Pris kr. 309,90 Poeng 92/100

Druene er Grenache 10%, Mourvèdre 85%, Cinsault 5%. Vakker mørkerød farge. Dufter av mørke bær, litt rød frukt og bitte litt krydder. Fyldig, rund og god på smak. Frisk fruktighet med perfekt syre og sødme. Bra med tannin. Lang og nydelig ettersmak. En vin som elsker biff. Her er det nytelse i hver dråpe.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.