Bussjåførens pasta med sardiner.

For mange år siden, den gangen jeg var seksten, sytten år, haiket jeg fra Lillestrøm til Sicilia. Nærmere bestemt til Palermo. Det var den tiden den første Gudfaderen filmen hadde kommet og jeg hadde ikke råd til å reise til New York. Så, Palermo var et veldig bra alternativ for å ”oppleve” Mario Puzos roman og film.

En kveld havnet jeg på en cafe som var et klassisk ”hull i veggen” sted. Og siden jeg var ung og naiv og med hode fylt av mafia og gudfaderen trodde jeg på en mann som hevdet han var en del av mafiaen. Jeg syntes han så sånn rimelig slesk ut med langt oljet, fett hår og en dressjakke som man ikke engang ville bruke i en b-versjon av gudfaderen. Uansett, mannen skulle lage pasta til oss. Det vil si vi som var igjen på cafeen. Og siden ingen protesterte, regnet jeg med at det ikke var første gangen han laget mat der. Og han skapte, og det er det riktige ordet, skapte, pasta med sardiner. Og det smakte som en sommernatt i Palermo. Utrolig godt.

Ingredienser til fire personer.

  • 500 g Tagiatelle eller Penne
  • 2 mellomstore løk, hakket
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 bokser sardiner i tomatsaus
  • 1 sitron. Press ut saften
  • 1 liten dash chili, tørket. Eller nykvernet svart pepper.
  • Parmesanost

pastaDen første delen er veldig lett. Om du ikke har fersk pasta, så les på forpakningen hvordan du skal gjøre for å lage pasta til fire personer. Mens pastaen blir ferdig setter du panna på ei mellomvarm plate, ha i olje, tilfører løken og blansjer den. Så har du i hvitløken og fres den kjapt. Så har du i hele sardinboksen med tomatsausen og det hele. Varm det opp og still plata på lav varme.

Nå skal pastaen være noe så nær ”al dente” . Ha hele moroa i panna. Legg på et lokk og la det stå i noen minutter. Press sitronsaften over pastaen. Fordel maten på tallerkenene og dryss parmesan og chili over. Om du ikke kan fordra chili, så synes jeg nymalt pepper er mye bedre. Server med et riktig godt brød som du drypper litt olivenolje på og bare nyter.

Hvorfor jeg kaller retten bussjåførens pasta med sardiner? Vel, noen dager etter den sene, men svært så hyggelige middagen, så jeg min nye venn mafioso igjen. Som bussjåfør på vei ut av Palermo.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Dette er en temmelig spicy pastarett, samt med tomat. Her kan du gå for en primitivo fra Sør-Italia eller en valpolicella ripasso. Om du vil legge litt penger i vinen, så er dette et bra alternativ Radici Taurasi Riserva 2006 Italia, Campania, Taurasi 91  poeng

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.