Storebroren min var min barndoms store helt. Jeg trodde beinhardt på at det ikke var noen som kunne være sterkere enn ham, ingen løp fortere og ingen kunne spilte Tom Doolye bedre på gitar enn ham.

12299231_10153320637400028_7075071782108559333_n
Copyright: Egil Myhre

Vær sommer ble bror min og jeg satt på Kielfergen til Tyskland. Og bror min hadde sjekk på alt. Pass, penger og alkoholfrie drinker. Ikke så rart kanskje, han var fire år eldre enn meg og første gangen var han hele ti år gammel. Og i Kiel fikk han oss gjennom toll og passkontroll og fant besteforeldrene våre. Ventende, for å frakte oss til en evighet på landet med dufter, kuer, lek og sommer.

Et av mine beste minner fra sommer i Tyskland, var bror mins nytelse av Knackwurst. Og det var ikke hvilke knackwurst som helst. Det skulle være de fra slakteren i Hollmühle. Den bitte lille landsbyen med en jernbanestasjon, hollendermølle, to bakere, to butikker og en slakter som slaktet, stykket og lagde all verdens former  for kjøttpålegg, kjøtt og pølser. Fortsatt den dag i dag så kan jeg lukte den lett fuktige duften av slakt, pølser og butikk. Visst kunne man kjøpe de hermetiserte pølsene fra Böklund som smakte utmerket… I alle fall til Plumrose overtok.

knackwurstBror min sin pølsenytelse var alltid i kjøkkenet til Oma. Oma er den tyske varianten av bestemor. Først skulle bror min ha en kald knackwurst og så et ubegrenset antall varme pølser sammen med weissbrot og den sterke tyske sennepen. Og ikke så lenge jeg lever, kommer jeg til å glemme det store fliret over nytelsen av ubegrenset antall pølser.

Lage Knackwurst selv.

Man skal ikke forveksle Knackwurst med wienerpølser. Det  to vidt forskjellige ting.

schweins-selchwuerstel-img-37575Det du behøver er
 • 90 % svinekjøttdeig
 • 10 % storfekjøttdeig. Det er en fordel med relativt høy fettandel.
 • Krydder pr kilo.
 • 25 g salt
 • 2 g svart pepper
 • 1 g karve
 • 0,5 g muskat
 • 1 g merian
 • 1 g hvitløkpasta
 • 2 g druesukker
 • 2 sukker
 • Storfetarm (På tysk så er det kaliber 42 man skal bruke. Usikker på hva det er i Norge.)
 • Nå kan du også ha eget krydder i.

Bland alle ingrediensene godt og kjøl ned blandingen i kjøleskapet. Grunnen til det er at det er enklere å stoppe pølsene med kald fars. Så er det bare å stoppe pølsene og la de tørke i to tre dager. Om du har mulighet til det, så kaldrøyk dem. Om ikke, så er det bare å koke og nyte. Med brød og sterk tysk sennep. Og gjerne en pils til.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.