Det har vært dyrket vin i Vinregionen Württemberg siden år 100. Med andre ord, lenge før Württemberg fantes.

Württemberg var en del av hertugdømmet Schwaben som omfattet større områder sørvest i det tyskspråklige området, blant annet Baden, Alsace (Elsass), Vorarlberg og det meste av det tyskspråklige Sveits.

Dagens Württemberg ligger øst for den nordlige del av Baden og har de to byene Heilbronn og Stuttgart som sentrum. Vinregionen Württemberg er Tysklands fjerde største og man produserer over en million hektoliter vin. Pent fordelt mellom rødvin og hvitvin. Området gjennomskjæres av en rekke elver, noe som gir varme og et godt klima for vindyrking. Motvekten er selvfølgelig den iskalde vinden fra innlandet som gir plutselige værskifte med storm, hagel og ikke minst frost som vinstokkene ikke er særlig glad i. Derfor ligger alltid vinmarkene på de sydvendte skråningene som mottar mest varme og som regel ned mot en av elvene.

De fleste av vingården er små, med mindre enn en hektar land. Noe som gjør at vinkooperativene fortsatt har over 75 prosent av vinproduksjonen. I dag er 66 prosent av den vinen som produseres, rødvin. Og derfor er Württemberg Tysklands største rødvinsområde. Hovedsakelig produseres all rødvin på Trollinger, men også en del på Lemberger, Spätburgunder (Pinot noir), Portugieser og Dornfelder.

Weingut Dautel

En av mine favoritter fra Württemberg er Weingut Dautel. Familien har dyrket vin siden 1510 og gården ligger mellom Heilbronn og Ludwigsburg. På 1970 tallet overtok Ernst Dautel driften av gården. Ernst var den første av familien som hadde fått en utdannelse som ønolog og så driften annerledes enn hans forfedre. Han irriterte seg over å skulle levere gode druer til kooperativet som blandet med alle andre produsenter og ut kom det en heller medioker vin. Så han brøt med kooperativet og begynte å produsere sin egen vin. Inspirert av sine besøk i vindistrikter i Italia og Frankrike. Og han hadde suksess for temmelig snart ble han betraktet som en av Tysklands beste produsenter. I dag er det 21 generasjonen som drifter de 33 hektaren.  Christian Dautel er utdannet fra Geisenheim og Bordeaux. I dag er gården lagt om til biodynamisk drift. Og fortsatt lager de noen av Württemberg og Tysklands beste viner.

Dautel Weissburgunder Gipskeuper 2021. Tyskland, Württemberg. Pris kr. 269,90 Poeng 87/100. Importør: Symposium Wines AS

Drua er Weissburgunder. Lys gulgrønn farge. God duft av sitrus og fersken med hint av blomster. En fantastisk frisk og fruktig smak. Fin fedme. Samme sitrus og fersken som i duften. Meget bra balansert. Lang og god ettersmak. Passer både til kylling og kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.