Det er august… og det har allerede kommet drag av høst i luften her i Tromsø. Og for å være ærlig… Jeg nyter det. For meg er høsten energi og ikke minst, husmannskost.

Ofte ble husmannskost skapt av det man hadde av råvarer og satte det sammen på best mulig måte. Naturlig nok så er husmannskosten basert på de lokale tradisjonene og råvarene. En av de mest berømte husmannsrettene i for eksempel Burgund, er Boeuf Bourguignon. Kjøttgryte fra Burgund. Egentlig heter det ”boeuf à la bourguignonne”, men jeg har ikke engang hørt en franskmann bruke hele navnet. Jeg har vært så heldig, at jeg har fått smake flere versjoner av denne retten, men, den jeg syntes var best, er denne oppskriften. Den er beregnet til sju, åtte personer.

Ingredienser:

Santa Ana Malbec 2019, VP nr:1537701

1 ½ kg storfekjøtt. Helst høyrygg eller bog. Det er de billigste stykkene.
100 g bacon
50 g smør
2 ss. olivenolje
3 løk
3 gulrøtter
3 knuste hvitløkskløfter
2 ss. hvetemel
1 flaske rødvin ( Gjerne en Malbec fra Argentina. Gir en mørker og fyldigere smak)
3 dl kjøttbuljong
5 Kvister timian
Et par kvister rosmarin
Bunt persille
2 laurbærblad
1 ts. honning
Salt og pepper

Garnityr.

10-15 små løk
15-20 champignoner.

For å få et best mulig resultat, så mariner kjøttet i rødvin, urter og grønnsaker i cirka et døgn. Men, det er strengt tatt ikke nødvendig.

Begynn med å skjære kjøttet i små terninger- sånn cirka i 3×3 cm. biter. Baconet skjærer du i mindre biter.  Neste steg er å bryne kjøtt og bacon i olje og smør sammen med de knuste hvitløkskløftene. Bryn bare noen få biter av gangen og ha de opp i en stor gryte etter hvert som du blir ferdig. Tilsett gulrøtter og grovskiva løk når kjøttet har fått den perfekte fargen. Salt og pepper. Dryss melet over, pass på så det ikke klumper seg. Hell i vinen, alternativt marinaden, og buljongen. Legg i alle urtene og kok opp. Skum av.

Nå har du to alternativ. Enten kan du la kjøttet stå og småkoke i gryta under lokk i tre, fire timer til kjøttet er så mørt at det ramler fra hverandre når du ser på det, eller du kan stille det inn i ovnen på en 160- 170 grader. Når gryta er nesten helt ferdig, tilsetter du honningen og smaker den til med salt og pepper. Dryss persille over helt til slutt.

Garnityr:

Kok løken i saltet vann i tre, fire minutter. Ta de opp og skyll de i iskald vann. Ta bort skallet. Så bryner du de i smør til de har fått en flott farge. Bryn soppen i smør til de har en fin farge, salt og pepper. Nå er det bare å blande moroa ned i gryta.

Jeg liker best å servere gryta til riktig gode venner og familie og det sammen med gode samtaler, potetpure med hvitløk og et supergodt brød som man kan dyppe i sausen.

Drikke.

Er det mange som skal spise sammen, velger jeg en bag in box fra Burgund og denne fungerer glimrende.

Jaffelin Bourgogne Pinot Noir. Frankrike, Burgund, Bourgogne. Pris kr. 499,90 (225 cl) Poeng 88/100

Drua er Pinot Noir. Ung rød på farge. Meget bra duft av kirsebær og små hint av urter. Frisk, fruktig og med en fin fylde på smak. Riktig bra balansert syre og sødme. Mild tannin. En god ettersmak med en litt tørr avslutning. Masser av vin for pengene i denne bag in boxen.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.