Bobler til lille julaften

Weingut Reichsrat von Buhl ble grunnlagt 1849 av Franz Peter Buhl. Det å dyrke vin var egentlig ikke noen nyhet for familien. Det hadde de holdt på med i mange hundre år før de slo seg ned i Deidesheim i Pfalz.

Det var to ting familien von Buhl var kjent for. Politikk og vin. Sønnen til Franz Peter Buhl, Franz Armand Buhl, overtok etter sin far. Han satt i Riksdagen og var god venn med Bismarck. Og det var på denne tiden at han fikk tittelen Reichsrat der bayerischen Krone. Og på den måten skiftet også gården navn. Franz Armand Buhl var den som gjorde vinene fra Weingut Reichsrat von Buhl internasjonalt kjent. Blant annet var han med på åpningen av Suezkanalen og selvfølgelig var vinene hans den offisielle vinen ved åpningen.

Den som fikk gården til å vokse, var Franz Eberhard Buhl. Selvfølgelig var han medlem av det bayerske parlamentet, men han hadde også tid til å sørge for at Weingut Reichsrat von Buhl ble en av de største privateide gården i Tyskland. Etter hans død, driftet enken Frida von Buhl gården fram til 1952. Da ble gården overtatt av Karl Theodor Freiherr von und zu Guttenberg og senere dirigenten Enoch zu Guttenberg. Trist nok, så var han bedre dirigent enn vinbonde. Og gården ble i 1989 overtatt av japanske finansmenn. Og finansmenn skulle være bannlyst fra vinproduksjon. Uansett hvor i verden de setter sine øyne på en vingård. De driftet stedet fram til 2005.

Da kjøpte Achim Niederberger og hans hustru Jana Niederberger «ruinene» etter  finansmennenes herjinger. Man kunne ikke si paret Niederberger var nybegynnere i faget. De eier også  Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan og Weingut Dr. Deinhard. Det første de gjorde, var å legge om driften og søke seg tilbake til den opprinnelige stilen og smaken av Weingut Reichsrat von Buhl. Og de har lykkes. Etter Achim Niederberger altfor tidlige bortgang, drives gården i dag videre av hans hustru Jana Niederberger.

Von Buhl Reserve Brut, Tyskland, Pfalz. Pris kr: 309,90 Poeng: 90/100 Importør: Palmer Wine AS

Drua er Riesling. Lysgyllen på fargen med et lite grønt skjær. Fine små bobler. Duft av sitrus, grønne epler og et lite hint av blomster og kjeks. Smaken er frisk og fruktig. Samme epler, sitrus og kjeks som i duften. Perfekt syre og sødme. En lang, tørr ettersmak. Passer som aperitiff og til julemat. En ekte løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.