Bobler til kos

Prosecco lages med charmat-metoden, der sekundærgjæring, altså den som gir boblene, foregår i enorme rustfrie ståltanker hvor vin gjærer under trykk.

Men den «gamle metoden,» den som ble brukt før Federico Martinotti  kom med charmat-metoden i 1895, kalles Col Fondo. Da ble Prosecco, som alle andre musserende viner, laget med annen gangs gjæring i flasken. Rent faktisk så går annen gangs gjæring helt tilbake til 900-tallet. Med andre ord, stilen kjent som «Col Fondo», altså på italiensk «med bunnen», med sedimenter i flasken, langt fra er en ny oppfinnelse.

Den største forskjellen på Col Fondo Prosecco og moderne Prosecco, er at Col Fondo Proseccoen er mindre søt og mye friskere. Naturlig nok, har Col Fondo-vin mindre trykk og er derfor også mer frizzante enn spumante, og er mer vinøse i stilen.

En av de beste produsentene av Col Fondo Prosecco  er Maurizio Donadi. Han lager biodynamisk «prosecco» i Valdobbiadene-Conegliano i nordøst-Italia. Vinen gjæres på amfora og sement. På slutten av vinteren blir vinene tappet på flaske med bruskork, og når våren kommer sørger den økte temperaturen for at gjæren våkner opp av dvalen og begynner å jobbe igjen. Annengangsgjæringen fortsetter helt til gjæren har spist opp alt sukkeret, hvorpå gjærrestene synker til bunnen av flaskene.

Casa Belfi Naturalmentefrizzante 2021. Italia. Pris kr. 209,90 Poeng 88/100

Ny årgang. Drua er Glera. En disete, lys strågul farge. Fint skum. God duft av epler, sitrus  med små hint av kjeks. Frisk og fruktig på smak. Perfekt syre og sødme. Lever opp til duften med sine epler, blomster og sitrus. Lang og god ettersmak. Denne vinen er skapt til kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.