Birra Dell’ Eremo, eremittenes øl fra Italia.

I Italia har det vært brygget øl siden før Romertiden… så man kan vel egentlig ikke kalle det et av de nye øl-landene. Men, det gjør jeg nå allikevel, nå som bryggerikunsten har fått sin renessanse også i Italia.

Det fasinerende med italiensk brygging, er at de ikke finnes fastlåst i tradisjoner, men allikevel finnes det små bryggerier som dyrker tradisjonene. Både som bryggeri og som bevarer av lokal kultur og smak. Et sånt bryggeri er Birra Dell’ Eremo i Assisi i Umbria. Navnet på bryggeriet betyr noe sånt som ølskumEremittenes øl. Og det er kanskje ikke så rart. Det er tross alt her den Hellige Frans av Assisi kommer fra. Og det er her fransiskanerordenens hovedkirke, Basilica di San Francesco hvor Frans av Assisi ligger begravet.  Derfor er det helt logisk at etiketter og logo er preget av Frans av Assisi. Navn som Fuoco ,ilden, Terra, jord og Fiera, regn, er hentet fra Skapningens Lovsang som Frans skrev i 1225. Med etiketter som er preget av dyr og fugler vises det til Frans av Assisi sin holdning til dyr, fugler og natur som brødre og søstre. Bryggeriet viser også sin holdning til naturen gjennom å vektlegge en grønn og miljøvennlig produksjonslinje.

flaskerNytt bryggeri.

Birra Dell’ Eremo er et nytt bryggeri. Det ble startet som en familiebedrift i 2011, med Enrico Cian som brygger og kona Geltrude Salvatori Franchi som sjef. Og de brygger øl som er preget av den lokale historien og kulturen og med masser av lidenskap og kjærlighet. Og det er et spennende spekter av øl som de brygger. Øl som er upasteurisert, ufiltrert og ettergjæret på flaske.

Birra dell`Eremo Fuoco Triple 90 poeng.1440502-1

La meg si det først som sist. Dette er et skummelt øl. Det holder hele 8,5 % alkohol og er veldig lett å drikke. Og man drikker det gjerne. Fargen er diset gyllengul, har en fantastisk duft av malt, honning og noe jeg ikke helt klarer å definere. Og så til den skremmende smaken, med sin nydelige sødme og karamell. En lang og fint balansert ettersmak. Her er det kos i hver dråpe.

Birra dell`Eremo Terra Oatmeal Stout 88 poeng.

Først var jeg litt skeptisk til en stout laget på havre. Men min skepsis ble gjort grundig til skamme. Ølet har en klassisk mørk, tett på svart farge. Fint brunlig skum. Herlig duft av kaffe, sjokolade og malt. Smaken lever så til de grader opp til duften med masser av kaffe, sjokolade og en herlig bitterhet. En lang ettersmak. Her er det bare å rope på sjokoladekaken og nyte.

Godt Drikke kommer tilbake med fler smaksnotater på øl fra Birra Dell’ Eremo. Resterende øl fra Birra Dell’ Eremo, finner du her.

Kilde: Arne Lindbach / ABC Nyheter, hjemmeside Birra Dell’ Eremo.

 

 

6 KOMMENTARER

  1. Det øverste bildet, er det esken Fuoco kommer i eller er det en annen øl?
    Regner ikke med det er 0,5 fasken/esken som ligger på polet.no?

  2. Ikke min heller, men det er en stund siden 😉
    Esken var så kul att hadde den kommet med eske hadde jeg hvertfall kjøpt den igjen 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.