Duggfriske rosa sommerdråper

Pressemelding. Av Kristin Alsvik. 

Den livlige og forfriskende østerrikeren Biokult Rosé Zweigelt er proppfull av blomster i både sinn og skinn, og i rykende fersk årgang sørger den for sol i hjertet og sorgløs sommerstemning til alle anledninger som ber om et glass avkjølende rosévin.

Ikke bare har den strålende 2015-årgangen akkurat ankommet landet – fra og med i dag 1. juli blir flaskevarianten i likhet med Bag-in-Box-en å finne i basisutvalget på Vinmonopolet! Og i motsetning til det en svak krone ellers har gjort med vinprisene her til lands det siste året, har Biokult-flasken faktisk gått noen kroner ned i pris (fra 126 til 119,90 kroner) siden i fjor.

Når det livnar i lundar og lauvast i li popper de rosa vinene opp overalt, men av til dels gode grunner har de ikke nødvendigvis det beste ryktet på seg, noe de mange intetsigende, tutti-frutti-pregede eller klissete variantene som finnes på markedet har bidratt til. Biokult Rosé Zweigelt er derimot laget av sunne druer, spontanfermentert og ikke tilsatt noe annet enn litt svovel, og det gir en ekte, ærlig og ren rosé med deilig fruktsødme som balanseres av en leskende friskhet.

En slurk av vinen føles som å sette tennene i saftig, solmoden frukt, og du kan nesten smake den solfylte østerrikske sommeren i glasset. Men den leskende vinen er ikke bare en deilig tørsteslukker på en varm sommerdag – den er også proppfull av friskhet som gjør den til en innertier sammen med fersk sjømat, bugnende salater og annen lettbeint sommermat.

Fra vinmarker som yrer av liv

Biokult består av et knippe økologisk sertifiserte vingårder som holder til på de solfylte steppene i Burgenland helt øst i Østerrike, mellom foten av Alpene i vest og den ungarske grensen i øst. Her summer, kvitrer og spirer det i vinmarkene, og grønt gress, ville urter og vakre blomster sørger for biologisk mangfold, noe som tiltrekker seg en rekke ulike nyttige BKND_ROinsekter, meitemarker, mikroorganismer og gjærsopper.

Man kan nesten gjette seg til betydningen av navnet Biokult, selv uten et fnugg av tyskkunnskaper. Mens bio er en forkortelse for ”økologisk”, betyr kult det samme som på norsk.

– Kult-delen av navnet sier noe om hvor høyt vi setter den naturlige tilnærmingen – vi dyrker jorden, både bokstavelig talt og i overført betydning, forteller Angela Michlits fra Meinklang, som er ansvarlig for vinifikasjonen.

– Vi lever og ånder for å skape og opprettholde en sunn og levende jord. For å kunne lage ærlige viner er det viktig å ha respekt for og bli kjent med naturen. Bare på den måten kan vi bevare jorda og lage viner som faktisk smaker av stedet de kommer fra.

For Biokult-gårdene er dette den eneste logiske måten å dyrke jorda på, og det brukes derfor ingen kjemiske sprøytemidler i vinmarkene.

– Jordbruk har mange steder blitt veldig industrielt, men jorda skal tross alt overleveres til fremtidige generasjoner. Det er derfor essensielt å beskytte jorda ved å unngå bruk av kjemikalier. Og i likhet med de som driver de andre Biokult-gårdene vil jeg gjerne vite hva jeg får i meg, forklarer Angela.

Dufter som en blomstereng

Som følge av omsorgen for den burgenlandske naturen er Biokult Rosé Zweigelt blitt som et speilbilde av det vakre landskapet i området, og dette illustreres også i det sommerlige designet på vinen, som viser det herlige summende livet mellom to vinranker i en økologisk dyrket vinmark.

Den lekne og livfulle flasken nærmest spretter ut av hylla på Vinmonopolet, og gjør seg like godt blant grønt gress i parken som på et fulldekket middagsbord på terrassen, både i og utenfor glasset.

I Biokult Rosé Zweigelt er blomster et gjennomgående element i både innpakning og innhold. Ikke bare kommer druene fra vinmarker som bugner av fargerike vekster – vinen dufter også

blomster

som en blomstereng (i en frukthage), og passer med andre ord perfekt til deg som planlegger å ligge strekk ut i grønne enger eller slappe av i en blomstrende hage i sommer.

Drue med kultstatus

Zweigelt-druen er en krysning av de lokale østerrikske druene blaufränkisch og st. laurent, og har de siste årene nærmest fått kultstatus. I Biokults rosé får druen virkelig utfolde seg og demonstrere hvordan den har blitt tildelt det beste fra sine forfedre, med saftige røde bær og krydrede toner fra blaufränkisch-delen av familien, supplert med st. laurents kjølige eleganse og sødmefulle frukt.

I 2015-årgangen skinner zweigelt-druen dessuten klarere enn noen gang, hvor en varm sommer med et par beleilige regnskurer, men fullstendig fravær av regn under innhøstingen, sørget for sunne druer som kunne plukkes nøyaktig når de var perfekt modne.

Biokult Rosé Zweigelts flotte farge kommer fra drueskallene – det er her fargestoffene sitter. Etter at druene er skånsomt presset er skallene i kontakt med mosten bare akkurat lenge nok til at vinen får sin vakre lyserosa farge. Deretter fjernes drueskallene, og mosten behandles videre som en hvitvin.

Aromatisk og smakfull

Vinen er lys skinnende skarlagensrosa med et hint av fiolett, og har en mild og sval duft av solmodne jordbær, sødmefull vannmelon, hvite og røde blomster, søte sitroner, friske bringebær, kirsebær, rips, kiwi og lime med mineralske og jordlige toner og et streif av urter og hvit pepper. Vinen er ren, slank og saftig med en kjølig, delikat og sjarmerende smak av søte jordbær og sødmefulle rips, en leskende og elegant friskhet, en rund og bløt munnfølelse og en lang og mineralsk avslutning med et hint av friske tranebær, markjordbær og sitronskall.

Biokult Rosé Zweigelt er en aromatisk og smaksrik rosé med en strålende friskhet som gjør den svært matvennlig og allsidig – ikke minst til det meste vi liker å spise om sommeren. Den har friskheten til en hvitvin, samtidig som den har noe av fastheten man finner i rødvin. Det gjør den til en ideell makker når man er usikker på hvilken farge man skal velge på vinen man skal servere. ”Rosa vin til rosa mat” er en klassiker, og også Biokults variant er perfekt til for eksempel nyfisket pannestekt fjellørret, hummer og aïoli, ferske reker og alle typer sushi og sashimi.

Koldtbord, grill og andre sommersysler

Biokult Rosé Zweigelt er også et ypperlig valg om du skal servere koldtbord eller tapas med mange ulike retter, som for eksempel oliven, kjøttboller i tomatsaus, fjøler med spekeskinke, roastbeef, salami og pølser, samt overdådige ostefat med både harde og myke oster.

Vinen er også herlig til forretter som carpaccio, caprese eller grillet asparges med mozzarella, bugnende grønne sommersalater, sandwicher, moules frites, smaksrike paellaer, bacalao og kremete fiskesupper eller en spicy tomatsuppe, quinoasalat med grønne bønner, pastaretter med pesto eller fløtesaus, samt det du måtte ha lyst til å slenge på grillen av havets frukter, lysere kjøtt som kalkun eller middelhavsgrønnsaker, gjerne toppet med litt urter, hvitløk og en god olivenolje. Vinen fungerer også fint sammen en saftig burger med pulled pork og bakt potet, eller litt lett krydret thaimat.

BiB_BKND-ROBiokult Rosé Zweigelt passer selvsagt også helt utmerket på egenhånd, akkurat der du måtte befinne deg i sommer, det være seg hjemme på terrassen en lys tropenatt, på en stemningsfylt hagefest, i dirrende sommerluft i parken, under en parasoll i strandkanten eller på et svaberg til lyden av dempede bølgeskvulp. Uansett anledning tar vinen med glede på seg rollen som den siste puslespillbiten som skaper det magiske sommerøyeblikket, og gir deg følelsen av at livet umulig kan bli bedre enn det er akkurat der og da.

Biokult Rosé Zweigelt 2015 er tilgjengelig i kategori 3 i basisutvalget Vinmonopolet til 119,90 kroner – og Bag-in-Box- varianten er like tilgjengelig – den er også i kategori 3, og her på får du en boks på 2,25 liter (dvs. tre flasker) for 299,90 kroner.

Godt Drikke kommer tilbake med smaksnotater. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.