Beaujolais Nouveau kom i dag!!

Helt siden vinbøndene seilte ned elva Saône til spisestedene i Lyon i begynnelsen av 1900 tallet og ropte «Le Beaujolais Est Arrivé!», har det vært en tradisjon å drikke Beaujolais Nouveau.

Egentlig så skulle den komme den 15. November hvert år.  Men 1985 så ble det besluttet at den skulle komme den tredje torsdagen i november,  så den kunne drikkes over en lang weekend.

Utenfor Frankrike og japper.

På seksti og syttitallet begynte man å drikke Beaujolais Nouveau utenfor Frankrike. Det toppet seg på 1980 tallet under jappe tiden da man kappkjørte vinen til hele verden i Concordefly, varmluftballonger, racerbiler og hva vet jeg. Noe som den franske avisen Le Figaro kalte ”det største markedsføring slaget siden andre verdenskrig”. Selvfølgelig sank kvaliteten på vinen under jappenes umettlige behov for å synes med denne syltynne vinen. Ved hjelp av økt sukkertilseting for å høyne alkoholgehalten, og bruk av gjærtypen 71B som opprinnelig kommer fra tomater, produserte man viner med banan- og sukkertøylignende aromaer. Og for å være ærlig, den smake faen. Og gudskjelov så forsvant dette jippo nesten helt sammen med jappene. I dag så er lanseringen av Beaujolais Nouveau tilbake på det nivået det var før jappene fikk fingrene i vinen. Og kvaliteten er tilsvarende mye bedre. Om du vil drikke Beaujolais Nouveau denne weekenden, må du nesten oppsøke ditt lokale vinmonopol, da alt av beaujolais nouveau er i tilleggsutvalget og vil stå som utsolgt på polets hjemmesider.

Jean-Paul Brun Beajoulais Noveau l’Ancien Vieilles Vignes 2016 Frankrike, Burgund, Beajoulais. 90 poeng.

Denne vinen er nostalgi. Smaker som Beajoulais Noveau smakte den gang Beajoulais Noveau var Beajoulais Noveau. Klassisk rød. God duft av bær, litt stall og den ungdommen en Beajoulais Noveau skal dufte. La den få litt luft og den utvikler seg for hvert sniff.  Smaken er fruktig, god munnfølelse, perfekt syre og sødme. Lang frisk ettersmak. En vin som passer sammen med valnøtter, gode venner og masser av latter. Meget bra kjøp.

Jean-Paul Brun Beajoulais Noveau Cuvee Premiere 2016 Frankrike, Burgund, Beajoulais. 88 poeng.

Som Beajoulais Noveau l’Ancien Vieilles Vignes, er denne også klassisk rød på fargen. Duft av mørke bær, moreller og ungdom. Smaken lever på lange veier opp til duften med sin ungdom og bær. Rund med en virkelig lekker munnfølelse. Flott syre og sødme. Riktig bra ettersmak. Passer bra med røkt skinke, valnøtter, venner og sene kvelder. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.