Det har vært dyrket vin i Sør-Afrika helt siden 2. September 1659.

Grunnen til man kan si den eksakte datoen, var at den dagen beskrev hollenderen Jan van Riebeeck i dageboken sin, hvordan man presset de første druene i Cape Town. Senere spredde vindyrkingen seg til resten av Sør-Afrika. Og bra var jo det. Ellers hadde vi ikke fått de glimrende vinen til A.A. Badenhorst i Swartland.

A.A. Badenhorst Family Wines A.A

A.A. Badenhorst Family Wines A.A. ble grunnlagt og drives av Andre Adrian Badenhorst. Adi blant venner. Adi er oppvokst på gård i en tid da det var flere hippier enn trafikklys og man fremdeles spiste friske grønnsaker mens man drakk cinsault. Som trettenåring produserte han sin første vin, og etter endt skolegang bar det videre til ønologstudiet for å studere vinproduksjon. Etter å ha tilegnet seg kunnskap og erfaring ved å jobbe hos noen av de store som Chateau Angelus i Bordeaux og Alain Graillot i Rhône, reiste han tilbake til røttene sine for å produsere vin som han var vokst opp med. Sammen med sin fetter Hein, fant de en forlatt vingård nær Paardebergfjellene i Swartland. Og fortsatt den dag i dag produserer de vin på tradisjonell måte med utstrakt bruk av hele drueklaser, gjæring og modning på betong, gamle foudre og uten bruk av industriell gjær. Som stolt grunnlegger av Swartland Revolution og Swartland Independent,  kan man trygt si at A.A. Badenhorst er en flott representant for vin fra den nye verdens ”underverden.” Lokalt blir han og hans likesinnede kollegaer omtalt som ”The Swartland Rebells.”

Swartland Independent Producers

Swartland Independent Producers, er en spennende gruppe vinprodusenter. Det de først og fremst har felles, er et ønske å vise hva regionen er god for og at det ikke bare er i den «gamle verden»  man har terroir og regionalt særpreg. De vil vise at selv om vinene kommer fra ulike kjellere og underområder, så  har de en felles nerve, et slags DNA, som er særegent for Swartland. Og for å oppnå det, har de et sett felles regler eller retningslinjer som diskuteres hyppig og evalueres kontinuerlig av medlemmene. Og det viktigste punktet etter min mening, er punkt fire, som inneholder:

Ikke er tilsatt gjær eller andre gjærrelaterte tilsetninger
Ikke er syrejustert
Ikke er tilsatt tannin
Ikke blir kjemisk filtrert
Ikke utsettes for kjemiske prosesser som endrer vinens sammensetning

Også punktet om druetyper finner jeg spennende:

Visse druesorter har vist seg spesielt godt egnet til å uttrykke særpreget i Swartland. En vin fra Swartland Independent må inneholde minst 90% av følgende druesorter:

Rødvin: Syrah/shiraz, Mourvèdre, Grenache Noir, Carignan, Cinsaut, Tinta Barocca, Pinotage

Hvitvin: Chenin Blanc, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier, Clairette Blanche, Palomino (Fransdruif/Vaalblaar), Semillon (Groendruif)

A.A. Badenhorst Secateurs Shiraz Grenache Cinsault 2015. Sør-Afrika, Coastal Region, Swartland Pris kr. 164,90 Poeng 88/100

Druene er Cinsault 40%, Shiraz 51%, Grenache 9%. Fin mørkerød farge. Bra duft av bjørnebær med hint av krydder og en anelse fat.  Fin fylde og fruktighet på smaken. Samme mørke bærene som i duften med en anelse urter. Bra balanse og en fin ettersmak. Passer bra sammen med vilt. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.