Det har vært dyrket vin i den spanske provinsen Navarra i mere enn 2000 år. Og helt frem til til 1800 tallet ble det betraktet som deres absolutt viktigste produkt. Da ble markene deres angrepet av sopp i 1855 og vinlusa i 1892.

Men befolkningen hadde ikke vært baskere, selv om Navarra ikke er en del av Baskerland, om de ikke hadde satt i gang en enorm nyplanting med druer som ble poda på stokker som var hentet fra USA og som var resistente mot vinlusa.  1933 fikk Navarra sitt eget denominación de origen. Og det ble produsert enorme mengder med billig vin, beregnet på eksportmarkedet. Og da primært mengder med rosevin. Alkoholsterke, ufriske viner som ble lage av Garnacha.

Personlig er det ikke akkurat noe man hadde lyst på. Om man ikke var tett på blakk, for vinen var billig. Men heldigvis for Navarra og alle vinelskere, begynte en rekke vinbønder og kooperativ på slutten av syttitallet og begynnelsen av åttitallet satse på kvalitet. En kvalitetsvin som de solgte på flaske og på egen etikett. Og nå begynte det å komme spennende viner fra Navarra og ikke bare billig skvip. Selv om vinene var rimelige nok på pris. De beste vinene fra Navarra kan konkurrere med det beste fra den store naboen Rioja. Bare til vesentlig lavere priser.

Selv om rødvin nå har overtatt tronen, lages det fremdeles store mengder rosévin, men av helt annen kvalitet enn tidligere. Hvitvinsandelen er beskjeden og utgjør rundt 5 %, men også her har kvalitet blitt et nøkkelord

Tempranillo har en sterk posisjon, men regelverket i Navarra gir også en viss frihet til å velge utradisjonelle druesorter som ikke tillates i Rioja. Det har medført at franske druer som Cabernet Sauvignon og Merlot har blitt relativt sterkt representert, og er med på å prege områdets vinstil. På hvitvinsiden dominerer den forholdsvis nøytrale Viura, men stadig flere tar i bruk Chardonnay.

Foto: Azul y Garanza Bodegas

Azul y Garanza.

En av de mer spennende produsentene fra Navarra, er Azul y Garanza. Navnet betyr rimelig fritt oversatt, blå og rød. De har 40 hektar vinmark spredt på forskjellige parseller, lokalisert ved siden av Europas største ørkenområdet og naturreservatet Bardenas Reales i det nordlige Spania. Og navnet skal gjenspeil fargen på de prestisjefulle rødvinene deres. Nemlig dypt rød med et blått skjær.

Det er de unge ønologene Dani Sanches Nogue, Maria Barrena og Fernando Barrena som driver og eier gården med de sertifiserte økologisk vinene av høy klasse.

Alle vinene lages uten bruk av kjemiske midler. Det er spesielt Maria og Dani har med sine store erfaringer fra både Spania, Frankrike, Australia, Argentina og Sør Afrika funnet sin kurs og filosofi for hvordan de ønsker vinene deres skal være. Nemlig tro mot sitt opphav. For i følge Maria Barrena, så jobber hun ikke på en vingård, men i et landskap.

– Rudolf Steiner, biodynamiske vinens far, sa det er en universell lov- at kvaliteten på en vin er direkte proporsjonal med skjønnheten av sted hvor druene dyrkes. Skjønnheten ligger i biologisk mangfold, det å bryte monokultur og fylle vingårder med mange forskjellige levende ting. Nemlig det å plante trær, planter, blomster som tiltrekker insekter og fugler. De samhandler å eksistere sammen i harmoni. Vi skaper naturlige områder fulle av vitalitet, balanse og skjønnhet, som slipper ut energi som druene fanger opp og blir til en vin full av kompleksitet og autentisitet,  forklarer hun til den amerikanske bloggen, the back label.

Og den autentisiteten og kompleksiteten kan man virkelig oppleve i vinen fra Azul y Garanza.

Hvitvin.

Vitis de Azul y Garanza 2016. Spania, Navarra. Pris kr. 169,90 Poeng. 87/100

Ny årgang. Druene er Viura. Fin lysegul farge. Bra duft av sitrus, gule epler med hint avfersken. Frisk og fruktig på smak med en bra fylde. En bra balansert syre og sødme. Lever opp til duften med sine epler og sitrus.Fin ettersmak. Passer bra sammen med lette skalldyrsalater men aller best til kos. Her er det masser av vin for penga. Meget bra kjøp.

Rødvin.

Desierto de Azul y Garanza 2016. Spania. Navarra. Pris kr. 439,90 Poeng 90/100

Ny årgang. Druene er Cabernet Sauvignon. Mørkerød på fargen. Meget bra duft av kirsebær, solbær, fat og små hint av urter og krydder. Smaken har en fantastisk fylde, fruktig. Lever opp til duften med sine bær og fat. Perfekt syre og sødme. Og en en perfekt tannin. Meget lang og god ettersmak. Azul y Garanza sitt flaggskip. Og hvilken vin det er. En vin som passer perfekt til lam og til kos. Løp og kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.