I Tyskland så venter man i spenning vært år på når aspargessesongen begynner.

I år så begynte sesongen uvanlig sent på grunn av den lange, strenge vinteren. Først rett etter påske braket det løs. Det eneste som er hundre prosent sikkert, er at den varer frem til 24 juni.

Det finnes knapt et land som spiser så mye fersk asparges som tyskerne. De spiser litt over 70.000 tonn pr år. De eldste oppskriftene på asparges, stammer tilbake til begynnelsen av 1500 tallet og er funnet i Stuttgart.

Aspargesruter

Akkurat som vi har Nordlysveien og Atlanterhavsveien, har tyskerne sine Aspargesruter. Den mest populære ruten er den såkalte Baden ruten. Den går gjennom byene Schwetzingen, Reilingen, Karlsruhe og Rastatt. Byen Schwetzingen hevder å være «asparges Capital of the World» .  Og som mange av byene langs disse rutene, har  Schwetzinge en årlig Spargelfest , aspargesfestival, som trekker tusener av besøkende fra nær og fjern. Og jeg må innrømme at jeg elsker asparges. Og jeg elsker disse vanvittige aspargesfestene med masser av vin og musikk. Primært så er det hvite aspargesen man spiser selv om det går med noen tonn av den grønne aspargesen også. De hvite aspargesene dyrkes i sandholdig jord og dekkes til med jorden etter som de vokser opp. Så, derfor blir de hvite.

Oppskrifter.

Det finnes mange forskjellige oppskrifter på hvordan man bruker aspargesen. De vanligste er ”Spargel mit Schinken ” , ”Spargel mit holländischer Sauce” samt min favoritt, ” Spargel mit Butter”. Asparges med smør. Den er enkel å lage og smaker som englesang over Mjøsa.

Det du behøver til to personer er:

1 kg hvite asparges
1 liter vann
2 skiver sitron
10 g sukker
5 g salt
100 g smør

Vask og skrell aspargesen. Kok opp vannet med resten av ingrediensene. Når det koker, så ha i asparges og la de koke i ca  20 minutter. Helt på slutten av koketiden, så ha i saltet. Trykk forsiktig på en asparges. Når den gir litt etter når du trykker, er den klar. Henger den slapt ned, så er den mislykket. Men… man kan spise den for det. La aspargesen dryppe av og i mellomtiden kan du smelte smøret. Når aspargesen er ferdig dryppet, så ha det smeltete smøret over aspargesen. Og vanskeligere var ikke det. Om du vil, kan du servere grovt brød og parmaskinke til. Men det er slettes ikke nødvendig. Selv om det er godt.

Vinen

Asparges er en veldig elegant og med fine nyanser. Så vinen du serverer til, bør ligne på aspargesen på den måten. I år ville jeg nok drikke en Silvaner fra Franken til.

May Retzstadter Langenberg Silvaner 2016. Tyskland, Franken. Pris kr. 239,90 Poeng 88/100

Lys gul på farge med en lite grønt skjær. Meget bra duft av sitrus, blomst og små hint av urter. Smaken har elegant fruktig smak med en fin fylde. Meget bra balansert syre og sødme. En lekker fruktig ettersmak. Den perfekte vinen til asparges.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.