Ahr, et av Tysklands minste vindistrikt.

Tysk rødvin er ikke så vanlig i Norge. Men, noen av de beste tyske rødvinene kommer fra Ahr.

Med sine 545 hektar, er Ahr et av de minste vindistriktene i Tyskland. Det er også et av de nordligste distriktene der det ligger klemt inn i Ahrdalen i Rheinland-Pfalz. Distriktet er strekker seg cirka 24-25 kilometer langs Ahr elven, mellom byene Altenahr og Bad Neuenahr. To små byer på en sånn cirka 1600 innbyggere.

Området er svært ulendt og gjør vindyrking svært arbeidsintensivt da maskiner i stor grad ikke kan brukes i de bratte bakkene. Så det meste må gjøres manuelt. Det er kanskje derfor mye av turismen i området er fokusert rundt druedyrking. Er jo ikke så dumt med folk som plukker druer gratis. Men, hovedsakelig er det lagt opp flere ruter som tar turister gjennom området, blant annet den berømte Rotweinstrasse som er beregnet på bilturister. Men, selvfølgelig så har de også ruter og turer for de mer sporty som Rotweinwanderweg , eller for de som liker sykkel med Ahr-Radtour. Felles for alle turene er muligheten til å oppleve de vakre landskapet og fantastisk mat og vin.

Ahr er mest kjent for sin rødviner, rent faktisk er fire av fem flasker vin røde. Den vanligste druen er Pinot Noir, eller som det heter i Tyskland, Spätburgunder. Man tror det har vært dyrket vin i distriktet helt siden romertiden. Områdets første druestokker skal ha blitt satt i området mellom Eifelbakkene og Rhinen. Men, helt sikkert har det vært dyrket vin siden år 700, da Frankerne oppholdt seg der.

vinothek_03Klima er merkelig varmt i Ahrdalen er mildt, med høyere temperatur i de vestre delene- en varme som skapes av de bratte dalsidene. De høye temperaturene har ført til at klimaet blir sammenlignet med klimaet rundt Middelhavet. Den svarte skiferen i den bratte vestlige delen av Ahr dalen absorberer varme om dagen og sørger for at druene ikke blir for kalde om natten. Noe som er helt ideelt for rødvinen.

Sånn cirka syttifem prosent av vinen i Ahr, kommer fra et av de fem vinkollektivene. De beste kommer kanskje fra det eldste kollektivet, Mayschoss, som ble grunnlagt i 1868. Men, det aller beste vinen, dyrkes av Weingut Jean Stodden.

De beste vinen fra Ahr, er etter min ringe mening disse.

spaetburg_alte_rebeMayschoßer Mönchberg Spätburgunder trocken 2011, 94 poeng.

Weingut Jean Stodden.

En nydelig rubin farge. Dufter av svisker, sitrus og urter. Smaken er kjølig, elegant med fine tanniner. Smaken er fortsatt veldig ung, men… hvilket potensiale det finnes i denne vinen. Vil veldig gjerne smake den igjen om fire, fem år.

Spätburgunder Alte Reben trocken 2011, 94 poeng.

Weingut Jean Stodden

Klar rød farge, dufter av røde bær, bitter sjokolade og blomster. Jeg forstår hvorfor Gault Millau Weinguide har gitt denne vinen 96 poeng. Med sitt fyldige anslag, fine syrer, fine tanniner, gode balanse og sin veldig flotte finish, er dette en opplevelse av de sjeldne.

Dessverre finnes ingen av disse vinene på Vinmonopolet, men, jeg skal komme tilbake til tyske rødviner når jeg har fått smakt igjennom de som finnes i Norge.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.