Foto: dpa

Vi europeere har en lei tendens til å være rimelig arrogante når vi snakker om kultur og historie.

De fleste av oss tror for eksempel øl er en europeisk oppfinnelse. Men det er det slettes ikke. Som Godt Drikke har fortalt tidligere, finnes det mange bevis for at det ble brygget øl i gamle Mesopotamia og Egypt for mange tusen år siden. Men det var ikke bare i Egypt det ble produsert øl. Mens vi ruslet rundt her på berget og banket flint, så hadde kineserne brygget øl i flere tusen år. Ikke for så lenge siden, fant en gruppe arkeologer, et lite ølbryggeri i den nordlige Shanxi-regionen. Blant funnene var det flere forskjellige keramikk-kar med spor etter ølbrygging. Og analysene av de flere tusen år gamle, gule og tørre ølrestene i karene, viser at kineserne ikke var så langt unna dagens øl-produksjon. De fant byggkorn, kornplanten hirse og en Sørøst-Asiatisk plante som kalles tåregress.

 Keramisk trakt som ble brukt til filtrering av ølet. (Foto: Jiajing Wang)
Keramisk trakt som ble brukt til filtrering av ølet. (Foto: Jiajing Wang)

Arkeologene har funnet flere groper, som sannsynligvis ble brukt som kokesteder for ølbryggingen. De har også funnet store, åpne kokekar og forskjellige trakter som ble brukt i bryggingen.

De forskjellige karene ble brukt til forskjellige stadier i ølproduksjonen. De store karene ble brukt til koking av kornet, traktene ble brukt til filtrering, mens amforaer ble brukt til oppbevaring og fermentering.

Kokegropene ble brukt til å lage mesk i de store karene. Og det er ikke noen tvil om at det ble mesket, da stivelsesrestene i bunn av kokekarene viste tydelige tegn på å ha blitt mesket. Og teknologien de brukte, er ikke så ulik våres, da blandingen av vann og korn ble varmet opp og holdt på stabile temperaturer for at stivelsen i kornet skulle brytes ned til sukker. Så forskernes konklusjon var klar. Det var et bryggeri de hadde funnet.

Nå er ikke dette det eldste funnet på kinesisk ølbrygging. Et enkelt øl ble laget i Henan-regionen for hvert fall 9000 år siden. Godt nok var ikke det ølet like avansert som det nye funnet og det ble brukt en gjæret blanding av ris, honning, frukt og vann. Men øl er øl.

Også i Skandinavia ble det brygget alkoholdrikker for lenge siden. En kraftig miks av blant annet honning, tranebær, einebær og kvae ble laget i nordvest-Danmark for 3000 år siden. Det gikk kanskje under betegnelsen rusbrus?

Kilde: forskning.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.