Vinlandet India

0

Av Shraddha More
Enologist(Winemaker), Wine judge, Wine consultant, Vinifera Euromaster (M.Sc) in Viticulture & Enology, WSET Level 3

 

Oppgjennom historien, finnes det utallige historier om konger, adelsmenn og kvinner i India som nyter vin.

Det har blitt spekulert i at disse vinene har blitt laget på lokale druer fra India og Afghanistan, som var en viktig del av indisk kultur for mer enn 2000 år siden. Tradisjonelt ble vin i India brukt som medisin. Og den mest berømte er kjent som “Draksharishtha” og er den eldste kjente vinen i India som er laget på druer og urter. Selv i dag blir disse vinene brukt sammen med måltider og ikke minst som medisin og i visse deler av India blir de solgt på apotekene. Disse vinene har blitt omtalt i gamle skrifter som «Rigveda» og er kjent som Soma, Sura & Madya. I andre antikke skrifter blir det beskrevet hvordan vin blir offeret til ulike guder.

Tradisjonelt

Når det gjelder annen tradisjonelt brennevin, har India sine helt egne lokale alkoholholdige drikker som Toddy (palmevin), Feni (destillert brennevin fra gjæret cashew-eplejuice), Lugdi (gjæret ris / bygg) er populært kjent som «fjelldrink». Det er også Chuak (gjæret jackfrukt og ananas), Apo (laget av gjæret ris), Chhang (et slags øl laget av fingerhirser) kjent som «øl fra Himalaya» og til slutt Mahua-vinen (vin laget av mahua-blomster) , det botaniske navnet er Madhuca longifolia. Det er strenge regler for produksjon av disse tradisjonelle drikkene. De har vært kjent i lange tider og da spesielt hos lokalbefolkningen, backpackere, natur reisende, turgåere og så videre, da de fleste av disse drikkene utelukkende er laget av ulike stammefellesskap i India gjennom mange generasjoner. Mange av disse stammene lever temmelig isolert og derfor er noen av disse drikkene vanskelig og gå tak i.

«Rigveda» British museum

Druer i India

Det har blitt dyrket druer i India i uminnelige tider. Først og fremst har det blitt dyrket spisedruer, i mindre grad vindruer. Men de siste årene har det skjedd en endring da flere bønder enn tidligere har begynt med dyrking av vindruer. Først og fremst for flere druedyrkere har inngått avtaler med forskjellige vinprodusenter som igjen har gitt vinprodusentene større muligheter. Og ikke minst har dette økt de totale vindyrkingsområdene i India.

Fakta: I Europa har vinrankene en hvilefase i vintersesongen, mens klimaet i deler av India gir to høstperioder per år. Vinstokkene har derfor ikke en hvilefase i syklusen og har derfor en evne til å gå gjennom en ny høst. Dette systemet med to innhøstinger eksisterer fortsatt i de sørlige delene av India. Imidlertid går de fleste vinprodusentene for bare en enkelt innhøsting for å unngå utarming av næringsstoffer og reserver fra vinstokken. (lagret til neste årgang)

Det produseres en rekke ulike typer vin

Det produseres en rekke ulike typer vin i ulike regioner i hele India . Alt baser på forskjellige type jord, terreng og høyder. Og det er et stort mangfold med mange forskjellige varianter som Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Grenache, Zinfandel, Sangiovese, Chardonnay, Chenin Blanc, Viognier, Riesling & Pinot Noir. Og det er en rekke produsenter som gjør underverker med disse variantene og lager fantastiske viner. Mange av disse produsentene har vunnet store internasjonale priser over hele verden. India er et mangfoldig land med forskjellige klimatiske variasjoner, og det produseres vin fra det knas tørre til dessertviner og musserende vin.

Indiske druer

Vinifera-arter, medisinske druer

Jeg har alltid vært nysgjerrig på om India fremdeles har sine egne druevarianter og som kan representere vår særskilte terroir for hele verden. Og det viser seg at de har gjort det! Disse variantene har vært sovende i mange tiår. De er hovedsakelig av Vitis. Vinifera-arter, og derfor har de et enormt potensial for å vise essensen av landets terroir i sin sanne forstand. Og det i et glass vin!

I løpet av de siste 10 årene har vininteressen vokst blant millennium generasjon  og generasjon Z, mens tidligere generasjonen oppfatter vin som en høyt verdsatt, om enn, som en sofistikert drink. Generelt kan man si at folks smak har utviklet seg det siste tiåret hvor forbrukerne foretrekker vin fremfor brennevin som whisky, rom og vodka.

Vinvaner og trender

I løpet av de siste årene har ulike vintrender gradvis begynt å bli en del i folks liv, hvor konseptet med å nyte vin sammen med ulike matretter sakte, men sikker begynner å bli en del av folks liv. Ikke bare til spesielle anledninger, men også i hverdagen. Så en «high-end» forbruker er alltid på utkikk etter forskjellige lokale og internasjonale vinvalg for å matche diverse matretter.

Jeg har sett en endringen i vinvanen blant folk. For eksempel var det alltid en forestilling om at indiere foretrekker søte viner. Imidlertid har jeg de siste årene merket en tilbøyelighet til tørre viner. Dette har virkelig vært en positiv trend da indiske viner har et enormt potensiale for å produsere utmerkede, krispige tørre viner.

På grunn av globaliseringen har eksponeringen for vin økt med økning i antall sommelierer, kjennere og lærere. Derfor er perspektivet på vin har utviklet seg de siste årene. Vi kan se en spenningsøkning med oppgang i vinklubber, vinsmaking, vinturisme og vinruter. Og nå har forbrukerne en positiv holdning til vin som på lang sikt vil blomstre enda mer!

Det nye markedet

Internasjonale firmaer som LVMH og Pernod Ricard har gjort deres tilstedeværelse i India mer tydelig, først og fremst da de ser potensialet i India som et kommende nytt vinmarkedet. Det er også internasjonale investorer som har vist interesse for å investere i å produsere vin i India. Til slutt, til tross for strenge importavgifter, har internasjonale produsenter vist de kan og vil opprettholde det indiske markedet og  de blir godt mottatt av forbrukerne.

Det er mange faktorer involvert når det kommer til kjernen av den indiske vinindustrien, for eksempel,

  • I India er vinloven forskjellig i alle stater. Per nå har India 29 stater og 8 unionstater. Av disse har fire stater og en av union statene forbudt alkohol. I noen sørlige stater kontrollerer statlige myndigheter hele distribusjonskanalene for alkohol som grossist- og detaljhandel (regjeringsmonopol). I henhold til Indias grunnlov er alkohol underlagt lokale statlige myndigheters jurisdiksjon, og de kan derfor utgjøre sine egne lover om alkohol og avgifter.
  • I andre land beskattes vin til en lavere sats, avhengig av prosentandelen alkohol, men i India er det ikke tilfelle. Med nye skattereformer er vinbeskatningen lagt på sluttmottakeren. Skatt settes av den enkelte staten.

Til slutt, med nyere verdensbegivenheter, har helse vært viktigere enn noen gang tidligere! Forbrukerne går mot naturlige, organiske og sunnere alternativer når det gjelder mat og drikke. Flertallet av forbrukerne har byttet fra å drikke søte viner til tørre viner på grunn av helsekomplikasjoner. Mens andre forbrukere har byttet ut brennevin med vin og andre alkoholholdige drikkevarer. Vin er det åpenbare sunne alternativet, folk har begynt å forstå viktigheten av det, og det er et skifte i preferansen fra sterkt brennevin til vin blant menn og kvinner i India.

Filosofi om vin

Vin er en opplevelse som tar deg med på en reise fra jord til forskjellige aspekter som bidrar til dens fremstilling. For meg har betydningen av vin alltid vært utvikling, men det er en ting som alltid har hengt fast, og det er begrepet terroir. Terroir er en så sterk søyle som vinens natur avhengig av. I fremtiden, på grunn av klimaendringene, kan vi bli overraskende over hvilke regioner som lager hvilken sorter og type vin. Men fortsatt vil konseptet med terroir forbli det samme. Derfor er den viktigste delen for meg og min vinproduksjon, og lage vin er å behold terroiren intakt i et glass vin! Jeg ønsker å levere den opplevelsen til forbrukeren som kan forholde seg til jorden og naturen hvor vinstokkene vokste. Og ikke minst, vise vinens sanne sjel og arv og som representerer en bestemt region og et land når det er som best!

Oversatt av Vidar Pedersen.

Engelsk versjon 

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.