Ukens rimelige viner kommer fra Frankrike. To fra Rhône sør, en fra Languedoc-Roussillon som alle er utmerket røde viner. Men min favoritt kommer fra Burgund og er en glimrende crémant.

Texier Cairanne 2014. Frankrike, Rhône Sør, Cairanne. Pris kr. 154,90 Poeng 87/100

Eric Texier er en av de store når vi snakker om organiske viner. Og denne vinen skuffer heller ikke. Den er laget på 80% Grenache, 10% Cinsault, 10% Syrah. Og denne kombinasjonen er så absolutt ikke dum i denne sammenhengen. Mørkerød på fargen. Nydelig duft av mørke bær, en anelse krydder og rått kjøtt. Og her mener jeg rått kjøtt i en positiv mening. Smaken er frisk med en virkelig bra frukt. Fin syre med et lett, elegant tannin. God ettersmak. En vin som går riktig bra sammen med lam eller vilt. Fungerer også riktig bra til kos. Meget bra kjøp.

Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique 2016 Frankrike, Languedoc-Roussillon, Corbières Kr. 155,90 Poeng 85/100

Vinhuset Château Ollieux Romanis ble grunnlagt av Bories-familien på slutten av 1860-tallet. Men det finnes spor av vindyrking siden 1100 tallet. Helt siden romerne holdt til i distriktet, har stedet vært kjent for sine store vannressurser, og i dag brukes vannet til å regulere temperaturen i vinkjellerne.

Ollieux Romani har 150 ha vinmarker og alle ligger syd/sydøst-vendt. Druestokkene er mellom 50 og 100 år gamle, og alt er økologisk.

I dag er det Jacqueline og Francois Bories, samt deres sønn Pierre, som driver vinhuset Ollieux Romani.

Vinen er laget på Grenache 20%, Syrah 20%, Carignan 60%. Den har en ungdommelig blårød farge og en god duft av mørke bær og litt urter. Smaken er fruktig og saftig. Lever bra opp til duften med en bra syre og sødme. En bra ettersmak. Bruker den gjerne til lam. Meget bra kjøp.

Foncalieu Le Pigeonnier Vieilles Vignes 2014. Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Rhône. Pris kr. 139,90 Poeng 85/100

Foncalieu har eksistert siden 1901 da en rekke mindre vinbønder slo seg sammen og startet Frankrikes første vinkooperativ. Et drag som var rimelig fornuftig da de siden den gangen har vokst og klart å skape seg et temmelig bra rykte. I dag består kooperativet av 1200 selvstendige vinbønder og råder over 7000 ha vinamark.

Vinen er laget på Syrah 40%, Grenache 60%. Fargen er mørkerød med en duft av mørke bær, skogsbær, og en anelse urter. Smaken lever opp til duften med sine mørke bær, urter og noe frukt. Vinen er mjuk og rund med en helt ok ettersmak. En vin som går bra sammen med lam og gode venner en forblåst høstkveld. Meget bra kjøp.

Bouillot Crémant de Bourgogne Perle de Vigne Grand Réserve. Frankrike. Burgund. Pris kr. 159,90 Poeng 87/100

Lys strågul. Bra duft av gule epler, anelse sitrus og noe kjeks. Fine bobler. Smaken lever på lange veier opp til duften med riktig frisk frukt og bra duft. God syre og sødme. En vin som passer glimrende til skalldyr og aperitiff. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.