Cavaliere d’Oro er en serie viner fra vingården Gabbiano, en vingård med en lang og rik historie i hjertet av Chianti Classico-regionen i Italia

Vinene Castello di Gabbiano og Cavaliere d’Oro har vært dyrket siden 1464. Da skrev tjenestemenn fra Republikken Firenze at vin og olivenolje var den mest verdifulle råvaren i distriktet. Man vet at slottet har en historie helt tilbake til 1124. På den tiden tilhørte slottet en av de viktigste bankfamiliene i Firenze, Bardi, som i andre halvdel av det trettende århundre som utvidet slottet ved å bygge murer i en typiske Guelph-stil. Slottet forble i Bardis eie til tidlig på 1400-tallet, da det ble overtatt Soderini-familien, en av de mest innflytelsesrike familiene i Firenze.

Det var Pier Soderini som sto for ombyggingen av Gabbiano i Fattoria  ifølge arkivene fra 1480. I løpet av det neste århundre ble nye bygninger lagt til. Til slutt ble slottet en stor firkantet bygning, som fungerte som en stor borg.

Som alt annet i Firenze på den tiden, var livet for adelen preget av intriger og private kriger mellom de ulike slektene. Så også med Soderinis kjempet mot de mektige Medici på 1500 tallet.  Og relativt hurtig ble de erklært opprørere og forvist fra Firenze. Og slottet ble forlatt og markene lå brakk i lang tid. Først på 1600-tallet, da Soderini var i stand til å returnere til hjemlandet, fikk slottet nytt liv.

På 1800 tallet  ble det utført forskjellige restaureringsprosjekter, som alle respekterte slottets arkitektoniske historie. Dette inkluderer det nyklassiske private kapellet som ble bygget på 1800-tallet under eierskap av Del Turco-familien. I dag er det Treasury Wine Estates som er eiere.

Cavaliere d’Oro Delle Venezie Pinot Grigio 2023. Italia, Delle Venezie. Pris kr. 119,90 Poeng 83/100 Importør: Treasury Wine Estates Norway AS

Laget på Chardonnay 10%, Pinot Grigio 90%. Lys gulgrønn farge. Duft av epler, sitrus og noe blomst. Riktig frisk og fruktig på smak. Samme epler som i duften. God syre. En riktig bra ettersmak. Passer til fisk. Her er det mye vin for pengene!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.