Tykjen slippes løs

Kinn fester med fanden sjøl, og jubilerer med en djevel av en barley wine.

I går ble batch nummer 401 brygget i Florø, en begivenhet Lothe og guttene ikke klarer å forbigå i stillhet.

”Eh ja… Meningen var vel at dette skulle være vårt firehundrede brygg, men det passet ikke helt med timeplanen, så da blir det nummer 401 i stedet,” sier Espen Lothe.

Espen Lothe og Kinn har 400 brygg bak seg.

Djevelens drikk: Jubileumsbatcher er relativt vanlige hos håndverksbryggerier. Kinn markerte i sin tid sitt brygg nummer hundre med Svartekunst, en fabelaktig øl av typen imperial stout. Også Nøgne Ø har markert sine milepælsbrygg med heftige øl. Øl som #100 og #500 er i dag en del av standardsortimentet til Grimstad-bryggeriet.

Som vanlig er navnet på ølet fra Kinn i NorgestoppenTykjen er ingen ringere enn fanden sjøl, noe som gir oss forventninger om at vi har noe farlig godt i vente. Å lefle med mørkets krefter når man finner navn på ølene sine er ikke nytt, heller ikke for Kinn Bryggeri. På repertoaret sitt har de allerede Svartekunst og Bøvelen (en sammenstilling av ordene bøddel og djevel).

«I Florø bruker vi ordet bøvelen om faen sjøl,» sier Espen Lothe, «eller i betydningen ‘det gikk til bøvels’ som er det samme som at noe har gått til helvete.»

(På Kinns Facebook-sider opererer de forresten med navnet Ivar Aasen Byggvin, så det endelige navnevalget er nok ikke foretatt ennå.)

Mer godt i vente fra Kinn! I dag brygges byggvinen Tykjen.

Tykjen er egentlig ingen ny øl, men en finjustert remake av ølen Espen Lothe vant NM i hjemmebrygging med i 2006. Selv om ølen nettopp er brygget, er det ikke godt å si når Tykjen slippes løs på markedet. En barley wine har godt av å få litt tid på baken først, og Kinn kommer til å lagre denne lenge før de deler den med allmennheten.

Kinn har ennå ikke bestemt seg for om ølet skal flaskes eller bare hives på fat. Spennende å smake blir det uansett, om det blir på bar eller etter å ha tatt med seg en flaske hjem fra polet.

Masse gratulasjoner til Kinn for brygg nummer 401!

Artikkelforfatteren står bak ølbloggen godtiglasset – en blogg om øl.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.