Tre bryggerier tatt i alkoholtilsyn

Helsedirektoratet har satt i gang et større tilsyn på jakt etter mulige brudd på alkoholloven. Tre bryggerier har så langt fått forhåndsvarsel om brudd.

– Vi reagerer kraftig på det de blir tatt for. Dette er på grensa til mobbing, sier Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til Handelsbladet.

Godt Drikke mener at dette ikke er på grensa til mobbing, men er mobbing. De tre bryggeriene som har forbrutt lovene noe så grusomt , er Aass. Hubertus Brygghus og Amundsen Bryggeri og Spiseri. Hvilken kriminell gjerning de har begått? Tja, den samme som Vinmonopolet gjør daglig på sine nettsider, bare at disse tre har begått den på Facebook. Ikke har de lagt ut bilder av produktene, ikke lagt ut reklame. Det de har gjort, er å svare på spørsmål om deres produkter og hvor man kan kjøpe dem. I 99 prosent av tilfellene en helt grei forbrukeropplysning.

Helsedirektoratet hevder at ”Et bredt anlagt tilsyn er viktig for å sikre likebehandling av de ulike aktørene på markedet.” Men, det er ikke likebehandling når vinmonopolet får gi informasjon om sine produkter men ikke bryggeriene om sine. Det blir jo temmelig bisart når bryggeriene ikke en gang kan legge ut en lenke på facebooksidene sine til vanlige journalistiske artikler i vanlige norske nettaviser og magasiner.  Helsedirektoratet hevder i en tidligere artikkel i Godt Drikke  ”Den viktigste forskjellen mellom vinmonopolet og bryggeriene, at bryggeriene i hovedsak er grossister og at Vinmonopolet er en detaljist som selger direkte til forbruker.” Med andre ord, de bryggeriene som selger noe av ølet sitt i porten på bryggeriet, kan gi så mye informasjon de bare orker. Og det er det Helsedirektoratet mener med ”likebehandling av de ulike aktørene på markedet.”

Godt Drikke synes det blir ennå mer molboaktig når Helsedepartementet nå har en gjennomgang av reglene, og når både den tidligere og nåværende regjering har gitt uttrykk for at disse reglene som Helsedirektoratet nå lener seg på, skal endres.

Det kan ikke være sånn i Norge, at vi har et direktorat som kan tolke reglene som de vil. Og ikke kan vi ha det sånn at ikke alle er like for loven. I dette tilfellet vinmonopolet og bryggeriene.

Nå må man bare håpe at regjeringen holder sine løfter og får fjernet disse totalt latterlige reglene snarest og slutter med å kriminalisere bryggeriene som gir produktinformasjon på sine egne nettsider og sine egne facebook sider.

 

2 KOMMENTARER

 1. Hei Vidar.

  Skal ikke kommentere min mening om jeg synes det er rett eller galt at Helsedirektoratet har valgt å slå ned på en del av bransjen, men vil alikevel rette på en liten feil i artikkelen. Du skriver at ingen av de tre bryggeriene har lagt ut bilder av ølene eller reklame. Dette er ikke helt rett da alle (med unntak av Aass) har lagt ut bilder av ølfylte glass ved siden av flasker, flasker i forskjellige situasjoner, hvor ølene nå kan drikkes osv.
  Jeg sier ikke at jeg ikke er enig eller ikke med det som departementet gjør nå, men det stemmer ikke at bryggeriene er helt uskyldige oppi alt dette.

  Når det har sagt har også Helsedepartementet sendt lignende brev til vinimportører, uten at noen hauser opp stemmningen for det…

  • Hei Jørn Idar 🙂
   Det er riktig at det har vært publisert ølglass og bilder på et par av facebook sidene. Jeg var ikke klar over at vinimportørene har fått lignende brev fra Helsedirektoratet. Og så lenge de ikke opplyser det, kan man heller ikke skrive om det.
   Men, det jeg reagerer på, er forskjellsbehandlingen av bryggerier og vinmonopolet. Jeg er så naiv at jeg tror på likhet for loven.
   Med vennlig hilsen
   Vidar.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.