Macon er etappeby for sjette gangen. Ikke dårlig for en by med 34.500 innbyggere.

Ennå en gang er det en flat etappe på 163 km. Så det er en dag til for sprinterne.

Selv om Macon ikke er en stor by, så er det mer enn vel verdt et besøk. Jeg nevner i fleng og vi begynner med vin.

Cité des Climats et Vins de Bourgogne, som ligger på tre symbolske steder i vinverden, tilbyr vennlige, sensoriske og lærerike opplevelser for alle. Viser mangfoldet av burgundviner, med workshops, smaksprøver og et variert program.

Saint-Laurent-broenEn annen sak som jeg personlig synes lyder spennende er Saint-Laurent-broen. Oppført på 1100 tallet og består av 13 buer og er 230 m lang og 3,50 m bred på steder, og forbinder elvene Saône og Bresse.

Tracé de la plume.For å gjøre turen litt enklere, kan man følge «Tracé de la plume.»  Man følger bronsepiler som leder deg gjennom byen. Denne kulturstien tar mellom en og to timer og man får oppleve Macons historie, arkitektur og  ikke minstgastronomi.

Av kjendiser fra Macon, vil jeg nevne en, nemlig fotballspilleren Antoine Griezmann. Spiller på det franske landslaget og Barcelona.

Vin og litt annet

Solutre Rock with vineyards, Burgundy, France
Solutre Rock with vineyards, Burgundy, France

For å fortsette med litt om vin i Mâcon og omegen, så er Mâconnais det sørligste terroiret i Bourgogne, og dekker en 10 km bred stripe med vinranker som er 35 km lange, mellom Sennecey-le-Grand og Saint-Vérand. Regionen ligger mellom to daler, Grosne i vest og Saône i øst. Dette er en vindyrkingsregion med to ansikter. Sørvest for Tournus er Monts du Mâconnais en rekke skogkledde bakketopper og små daler, ideelle for vindyrking.

Videre mot sør, viker åsene for et vakkert landskap som domineres av noen monumentale knauser, blant annet Vergisson og Solutré. Vinstokkene finnes i skråningene der jord og solskinn tillater det.

Modell_Cluny
Modell av klostret fra middelalderen

Her, mer enn i noen av Burgund-regionens andre vinområder, spilte munkene en nøkkelrolle. Klosteret i Cluny, grunnlagt i 909 av Vilhelm I, greve av Mâcon, fulgte benediktinertradisjonen med prinsippet «ora et labora,» be og arbeid, som gjorde at munkene skapte sine egne vingårder. Det var som en reaksjon på Clunys rikdom at Robert de Moslesme grunnla klosteret Cîteaux i 1098. Selv om vinstokkene i Cluny hovedsakelig var lokalisert i den sørlige delen av den nåværende regionen Bourgogne, eide munkene også vinstokker plantet lenger nord.

Over hele Mâconnais, finnes hele spekteret av «appellasjoner Régionale,» inkludert Bourgogne, Bourgogne Aligoté, Bourgogne Passe-Tout-Grains, Coteaux Bourguignons og Crémant de Bourgogne.

Domaine Pierre Gaillard holder til i middelalderbyen Malleval.

Pierre GaillardPierre Gaillard har gjennom de siste 40 årene fått en legendestatus blant vinprodusentene i den nordlige delen av Rhône for sine elegante viner.

Pierre Gaillard studerte ønologi i Beaune i Burgund og fikk sin master i vinproduksjon fra Montpellier. Senere jobbet han noen år som kjellermester for noen vingårder i Côte -Rôtie, før han kjøpte sin første vinmark i 1981.

Vinmarkene til Pierre Gaillard, ligger i den nordlige delen av Rhône-dalen. Fra Côte-Rôtie ned til Cornas i Sør. Markene som han eier er foruten om Clos de Cuminailles i Malleval som han kjøpte opp i 1981, er Madeloc in Banyuls-sur-Mer og Cottebrune i Faugères. I dag eier han 77 hektar vinmark. Blant annet i Mâcon. Foruten om rødvin, produserer han også noen glimrende hvite- og roséviner.

Dom. Gaillard Mâcon-Charnay 2023. Frankrike, Burgund, Mâcon-Charnay-Lès-Mâcon. Pris kr. 259,90 Poeng: 88/100 Importør: Hans A. Flaaten

Chardonnay. Gulgrønn på fargen. God duft av epler og sitrus med hint av urter. Smaken har en fin fylde og en frisk herlig fruktighet. Riktig bra balansert syre og sødme. Lang og meget god ettersmak. Passer sammen med alt fra havet. Meget bra kjøp.

Dijon

DijonDijon har hatt besøk av Tour de France 13 ganger, men har ikke returnert til Bourgogne-hovedstaden på mer enn et kvart århundre siden Mario Traversonis seier i byen i 1997. Dijon er også fødestedet til Geoffrey Bouchard, vinner av KOM-klassifiseringen i Giroen og Vueltaen og som bare har deltatt i Tour de France én gang, i 2022. Prefekturet Côte d’Or var også vertskap for Criterium du Dauphiné i 2009 og Paris-Nice ved tre anledninger på 1930- og 1940-tallet.

Tour de France
1903 Tour de France vinner Maurice Garin

Tour de France har stoppet i Dijon i tretten ganger, men har ikke returnert til Bourgogne-hovedstaden på mer enn et kvart århundre siden Mario Traversonis seier i byen i 1997. Dijon er også fødestedet til Geoffrey Bouchard, vinner av KOM-klassifiseringen i Giroen og Vueltaen, som bare har deltatt i Tour de France én gang, i 2022. Prefekturet Côte d’Or var også vertskap for Criterium du Dauphiné i 2009 og Paris-Nice ved tre anledninger på 1930- og 1940-tallet.

DivioDijon ble grunnlagt som romersk bosetning under navnet Divio, som ligger på veien fra Lyon til Paris. Benignus av Dijon, byens skytshelgen, skal ha bragt kristendommen til byen før han ble martyr sånn cirka i år 270. I 1016 ble byen underlagt Hertugene av Burgund. I 1187 fikk den byrettigheter og en bymur. Under denne tiden var Burgund og Dijon en plass med stor rikdom og makt og et av Europas store sentre for kunst, lære og vitenskap. I 1477 falt den franske delen av Burgund og Dijon til Frankrike, den nederlandske tilfalt Habsburgerne.

På 1700- og 1800-tallet vokste Dijon til en storby. I 1722 ble et universitet grunnlagt. Bygging av Canal de Bourgogne, 1833,  og jernbaneforbindelse, 1844, forbedret infrastrukturen. Gjennom både første og andre verdenskrig forble byen forholdsvis uskadet, men den var under tysk okkupasjon fra 1940 til 1944. (Kilde Wikipedia)

Dijon er i dag mest berømt for sin sennep, moutarde de Dijon, som er sterkere enn de fleste andre typer sennep. De industrielle hovedprodusentene, Amora og Maille, benytter hovedsakelig kanadiske sennepskorn. Unilever stengte sin Amora sennepsfabrikk i Dijon i 2008.

Maison Louis Jadot

I hjertet av Burgund, i den pittoreske byen Beaune, ligger Maison Louis Jadot som ble grunnlagt i 1859 av Louis Jadot. Siden den gang har vingården etablert seg som en av de mest prestisjefylte produsentene i hele Bourgogne.

Louis Jadot var en pioner innen vinproduksjon i Bourgogne. Han var fast bestemt på å bevare regionens unike terroir og bruke tradisjonelle metoder for å lage viner som gjenspeilte druenes fulle potensiale. Familien driftet eiendommen frem til 1962, da André Gagey overtok. 1991 overtok sønnen Pierre-Henry.

Maison Louis Jadot eier eller drifter cirka 170 hektar med vinmarker spredt over de mest prestisjefylte områdene i Bourgogne, inkludert Côte de Nuits, Côte de Beaune og Chablis.

Maison Louis Jadot er kjent for sin produksjon av Grand Cru-viner, de mest ettertraktede vinene i Bourgogne.

Louis Jadot MercureyMaison Louis Jadot er mer enn bare en vinprodusent. Det er en institusjon som representerer Bourgogne arv og kultur. Vingården spiller en aktiv rolle i å bevare regionens tradisjoner og promotere dens unike viner til verden.

Louis Jadot Mercurey 2022. Frankrike, Burgund, Mercurey. Pris kr. 399,90 Poeng 92/100 Importør: Signature Wines AS

Pinot Noir. rubinrød på farge. Duft av bringebær med små hint av fat. Smaken er frisk, fruktig med fin fylde. Godt balansert syre og sødme. Bra tannin. God, litt tørr, ettersmak. Passer bra fint sammen med grillet lyst kjøtt. Et meget bra kjøp!!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.