Siste etappe på årets Tour går fra Évry til Paris Champs-Élysées. Med tusener av mennesker og champagne fest på Champs-Élysées, blir rytterne hyllet etter 3656 km på sykkel.

Évry er en kommune i det søndre forstadsområde til Paris. Selv om etappen er på 137 km, ligger Évry bare 25 km fra sentrum. Stedet ble grunnlagt som en ”ny-by” i 1965 og er vel egentlig mest kjent for at det bare dukket opp femhundre mennesker da Pave Johannes-Paul II var på besøk i 1997.

Da er det mer svung over Paris. Byen har vært mål-by helt siden premieren i 1903. Men først i 1975 ble Champs-Élysées arena for sluttspurten. Belgieren Walter Godefroot vant første året på paradegata.

Paris

Det er umulig å beskrive Paris med noen få ord. Det skulle være et livsverk og mange bind, for å kunne fortelle om Paris på en rimelig rettferdig måte.

Miles Davis
Miles Davis

Men, for meg er byenes by, Paris, Miles Davis April in Paris. Paris er cafeer, dufter, kvinner, mat og vin. For meg er Paris også Tour de France, turister, parisere og jubel.

Paris er en storby. Ikke som Oslo eller Tromsø, som kanskje ville vært et kjedelig kvartal i Paris, men en virkelig storby. Innenfor bygrensene bor det 2.2 millioner mennesker. Om man regner med omlandet så er det over ni millioner mennesker.

Paris ble allerede omtalt i romertiden. Da som byen Lutetia Parisiorum som var hovedsete for en keltisk stamme kalt pariserene. Allerede den gangen var det handel som var den viktigste næringsveien. Senere, da Romerne dukket opp, utviklet byen seg ennå mer som et handelssentrum. Helt frem til år 200 e.kr da Germanerne jagde romerne hjem igjen. På 800-tallet herjet vikingene med plyndring, voldtekt og brann. Først da vi hadde rast i fra oss, begynte byen å vokse igjen. Munker, håndverkere og kjøpmenn slo seg ned i byen, som vokste frem til å bli Seine-områdets viktigste havn. Fra 1100-tallet hadde kongen sin faste residens på vestsiden av Île de la Cité, og sørsiden av elven utviklet seg til lærdomssentrum med kloster, kirker og universitet.

1789 smeller det igjen. Den franske revolusjonen med ”Liberté, égalité, fraternité ” og stormingen av Bastillen. Det ble da etablert et konstituasjonelt monarki som raskt ble avløst av den første republikk.

På 1800-tallet kom Napoleon og ble keiser. Og samtidig opplevde Paris en sterk befolkningsvekst. Industrialiseringen skjøt fart, og kommunikasjonene ble bygd ut. På samme tid vokste Paris frem som et kulturelt sentrum for kunstnere, diktere og filosofer. Folk som Pablo Picasso og Ernest Hemingway skapte noen av sine største verker i Paris. Sartre og Simone de Beauvoir holdt hoff på venstrebredd sammen med sine eksistensialister. De mest kjente norske kunstneren som besøkte Paris var Edvard Munch og ikke minst, Cora Sandel som bodde i Frankrike i femten år.

Men, som sagt, for meg er Paris Miles Davis og Charlie ”Bird” Parker. Tonene deres gir en smak av en tid som var, svart hvitt bilder og duften av vin, løksuppe og Gauloises.

BoizelAvslutte med Champagne.

Alle fester bør avsluttes med champagne. I alle fall om man er i Paris og det er siste dag i Tour de France. Og siden jeg fikk en ny venn i løpet av Touren, vil jeg avslutte med en helt bestemt champagne, nemlig Boizel Brut Réserve. Det var min beste nye vinopplevelse denne Touren.

Så er det bare å takke for denne gangen og håpe vi ses igjen neste år med nye etapper og opplevelser.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.