Morgendagens etappe går fra den gamle vikingbyen York til Sheffield.

article_imgOpprinnelig het den vel ikke York, men hadde det romerske navnet Eboracum som var en viktig by den gang da, Det var i området rundt York at vikingene grunnla sitt vikingkongedømme Jorvik; dette kongedømmet sto helt til 954 da Eirik Blodøks ble jaget av engelske styrker. Jorvik ble deretter lagt under det engelske kongedømmet. På grunn av sin utsatte posisjon nord i England ble York ofte utsatt for angrep av skottene. Men, det er noen hundre år siden nå. I dag er York mer kjent for sin sjokolade og blir betraktet som sjokoladehovedstaden i England. Berømte merker som Kit Kat og Smarties kommer fra York. Men, skal man oppleve en mer kulinarisk sjokolade, stikker man innom en av de utallige sjokoladebutikkene som også lager sine egne spesialiteter. Til og med noen av hotellene har sjokoladespesialiteter som serveres til alle tider av døgnet.

York Brewery

8_main_imageDet er ikke bare sjokolade i York. Selvfølgelig er det også øl. York Brewery ble grunnlagt 1996 og var det første bryggeriet på årtier som ble etablert innenfor bymurene. De produserer en rekke forskjellige typer, de fleste på tap, men også noen flaske-øl.

Den beste av flaskeølene, er etter mitt skjønn Yorkshire Terrier på 4,2% .Ølet har vunnet flere prestisjtunge priser. Den godeste Terrier er en gylden farget premium bitter med en rik, kremet malt og en god ettersmak med en god og lang humle smak. Mest morsomt er det og nyte ølen på puben Yorkshire Terrier.

Selvfølgelig har bryggeriet sin egen Tour de France øl. Sammen med singer-songwriter Alistair Griffin har de brygget ølet Velo-City. Det er brygget på malt fra Yorkshite og er smaksatt med franske humle – Triskel og Bouclier. Den resulterte i det Yorkshire / fransk hybrid brygget, som er gylden i fargen – med et hint til det ikoniske Maillot Jaune – og er en fin blanding av frukt og med undertoner av urter. Ettersmaken har sitrus og krydder som sletts ikke er så dum. Om rytterne drikker det underveis til Sheffield, tviler jeg vel på.

Målbyen Sheffield.

kelhamlogoDet har bodd mennesker i Sheffield siden istiden. men første landsbyene som Sheffield vokste frem fra ble grunnlagt i angelsaksisk tid. Etter normannernes erobring av England i 1066 ble det bygget et slott der for å kontrollere befolkningen, og en liten by begynte å utvikle seg rundt dette.

I det 14. århundre hadde byen blitt kjent for knivproduksjon, og begynte å vokse. Innen 1600 hadde den blitt Englands største kniv- og bestikkprodusent. I 1740-årene ble det utviklet en ny prosess for stålproduksjon, og denne gav stål av betraktelig bedre kvalitet. Man kom samtidig frem til en metode for å lage sølvplett. Dette førte til at Sheffield under den industrielle revolusjon opplevde enorm vekst, både økonomisk og i folketall. Den ble en valgkrets i 1842 og fikk status som city i 1893. I dag så er det den eneste byen i England som har en nasjonalpark innenfor bygrensen. Og ikke nok med det, den regnes som en av Englands grønneste byer, med 150 skogområdet og 50 offentlige parker.

Fotball

Sheffield har også noe annet som de liker å skryte av, nemlig den første offisielle fotballklubben i verden, Sheffield FC, ble grunnlagt i 1855. Innen 1860 var det hele femten fotballklubber i byen. Det er nå to klubber i The Football League: Sheffield United FC og Sheffield Wednesday FC.

På samme måte ser det ut med bryggerier i Sheffield. Ikke at de har eller hadde det første bryggeriet i verden, men da det ble grunnlagt et nytt bryggeri av en professor fra universitetet i Sheffield som var godt og grundig lei av studenter, så spratt det frem bryggerier som paddehatter i hele byen.

Øl.

wildriderMen først var ut altså Kelham Island Brewery Ltd, grunnlagt av Dave Wickett som hadde gått grundig lei av universitetet og startet en pub og bryggeri isteden. For øvrig det første bryggeriet på over hundre år i Sheffield. Og fortsatt holder de til i Beer Garden of the Fat Cat i Alma Street, der de lager noe fantastisk øl. Favoritten er ”Riders on the Storm”, en ravfarget Ale som er brygget på brittisk malt og med en god blanding av brittisk og amerikansk humle. Smaken er både fruktig og krydret med en lang god ettersmak.

Også deres månedens øl er noe for seg selv. Hva sier man om et øl som heter ”Mistress Flames” eller ølet som er brygget til Lynyrd Skynyrds Sweet Home Alabama? Men aller helst ville jeg gjerne ha smakt IPA ”Wild Rider” Jo, det er mer enn grønne skoger og fotball i Sheffield. Et godt målområde.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.