Tour de Gourmet. Fra Tomblaine til Gérardmer La Mauselaine med pai.

2014052713_GerardmerEtappen går fra Tomblaine Lothringen til vintersportstedet Gérardmer La Mauselaine. En etappe på drøye 161 km. Tre spennende stigninger, der i blant to kategori 2 stigninger.

Stedet har funnets helt siden gallo-romesk tid, trehundre år før vår tidsregning. På 1600 tallet, ble stedet herjet av krig og hungersnød og folketallet falt dramatisk men tok seg opp igjen til dagens 7700 innbyggere.

Det stedet er mest berømt for, er at Pasteur bodde og jobbet der noen uker. I moderne tid så var det her Platini debuterte som fotballspiller. Da han avsluttet sin karriere, så arrangerte han en jubileumskamp med blant annet storheter som Pelé, Diego Maradona og Platini, selvfølgelig.

Gérardmer La Mauselaine.

Stedet åpnet i 1958 med tre løyper. I dag så har de 21, blant annet en FIS slalåmløype. Over 80 prosent av turistene som besøker området, er engelskmenn og tyskere. Så, ”don´t mention the war”

Det er ikke mange spesialiteter i området, men de er rimelig kjent for sin blåbær pai. Lagte på lokale bær.

Blåbærpai

Jeg vil nok foreslå at man kjøper ferdig butterdeig i butikken.

blåbærpayFyll:

  • 2 dl sukker
  • 1 dl hvetemel
  • ½ ts kanel
  • 1,5 liter blåbær
  • 1 ss. appelsinjuice
  • 1 ss. smør

Nå er det bare å forvarme ovnen til 200 grader. Så kjevler man ut deigen, litt større enn plater enn paiformen din. Så bretter du deigen ned i formen, presser den godt mot kantene og bunnen. Pass på så det ikke blir hull.

Nå blander du mel, kanel og nesten alt sukret i en bolle, rør nedi blåbærene og dryss over resten av sukret. Så drysser du, (har ikke et annet ord enn drysser) appelsinjuicen over. Ha alt sammen i paiformen, dryss med bittelitt mel og skjær smøret i små terninger som du har over blåbærene. Nå kjevler du ut toppen, stikker små hull i den med en gaffel og dekker paiformen med lokket. Forsegle den. Så er det bare å sette den inn i ovnen en sånn cirka 35-45 minutter eller til den er vakkert gyllen og juicen begynner å boble ut av hullene. Så tar du den ut og lar den kjøle av i et par timer. Jeg lover at det er ingen ting som brenner så voldsomt som varm blåbær pai.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.