Sukker er den nye folkefienden og likevel flommer markedet nærmest over av rødviner med høyt sukkerinnhold. Nesten alle disse vinene heter noe med “pass”, ”passo” eller passi. Er det ikke snart på tide med en “Anti-passo”?

Søtlig rødvinshav

I 2014 hadde viner med «pass» i navnet en vekst på 15% i forhold til 2013 og disse vinene sto for 15% av det totale rødvinssalget på Vinmonopolet. Dette tilsvarer nesten hver sjette flaske rødvin solgt på polet. Det er nå et hav av “Pass-viner” å velge mellom og variantene er så mange at det nærmest har blitt en egen kategori.

Mange vinbekker små…

Det startet med popularitet rundt «Amarone», den eksklusive og smaksrike rødvinen fra Norditalia laget av delvis tørkede druer, og «ripasso», en enklere og rimeligere utgave laget på rester etter amaroneproduksjon. Vinstilen, som stammer fra Veneto i Italia, blir nå imitert over hele verden og viner med «pass» i navnet refererer til teknikken med å delvis tørke druene før vinen lages– appasimentometoden. Eller som de aller fleste gjør: Tilsetter sukker eller vinmostkonsentrat for å gi inntrykk av en rikere og mer smakfull vin. Interessant nok er kun et fåtall av de populære vinene fra Veneto og laget med tørkede druer, de fleste er fra Puglia og produsert med enklere metoder.

Sukkerillusjonen

Typisk for «Pass-vinene” er en rund og god smak som kan minne om syltet eller tørket frukt, krydder og sjokolade. Selv om den tradisjonelle ripassovinen var tørr, antyder bruken av «pass» i dag at vinen er sødmefull og kraftig. De mestselgende produktene i denne kategorien inneholder gjerne mellom 7 og 20 gram sukker per liter. Sukker påvirker smakssansene våre og gir inntrykk av fruktighet og fylde. Litt morsomt er det at Heston Blumenthal en gang gjorde et forsøk der han injiserte sukkerdamp i munnnen på folk som hadde en smakløs tyggis og vips fikk den smaken tilbake.

Bruno Vespa

antipassoAlternativet til å søte opp vinen på forskjellige måter, er å lage vin av veldig gode, solmodne druer. Er kvaliteten på druene høy nok, får du vin med den gode, naturlige fruktsødmen. En som har engasjert seg i dette, er den svært så kontroversielle journalisten Bruno Vespa. Han er kjent i Italia for sine debatt programmer og kanskje like kjent for sine utallige skandaler på direktesendt tv. For å få litt ekstra mening i livet startet han for noen år siden et vinhus i Puglia. En av grunnene til han startet vingården, var at han ville ha vinene han husket fra sin barndom. Og vinen han kom opp med, er helt ulik de fleste andre viner fra området. Nemlig Il Rosso di Vespa som nå er lansert i Norge. Denne vinen er mer lik vinene han minnes fra sin barndom.

ll Rosso di Vespa har akkurat det naturlige man søker i en “Anti- passo” vin; solmoden primitivo fra Puglia med naturlig fruktsødme, helt uten sukker. For god balanse og friskhet er det bare høstet frukt fra høytliggende vinmarker. Konsentrasjon og nyanser er sikret gjennom druer fra de eldste vinstokkene. Resultatet er en vin med rik og deilig fruktsmak med ferske bær, blomster og urter. En ekte “Anti- passo”.

Godt Drikke kommer tilbake med smaksnotater.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.