Sommerøl kan være så mangt. Dels er det de som bryggeriene selv kaller sommerøl og så er det de som fungerer fantastisk som sommerøl.

Om jeg skal lage en aldri så liten topp liste, så er det disse som kommer med.

Pils- Sommerøl.

Pils er en nødvendighet om sommeren. Så får ølnerdene si hva de vil, men det er synd at de fleste mirkrobryggere ikke klarer å lage en riktig pils. Pils kan nemlig ikke gjemmes bort i humle.

Jeg bor i den vakreste landsdelen i Norge. I all fall når solen skinner. Derfor begynner jeg med:

Mack Midnattssol. Terningkast 6

En øl som fungerer både om kvelden og etter midnatt. Fin beskhet, god humle og god fylde. Dette er en øl som bekrefter sommeren og kan nytes. Anbefales virkelig.

Frydenlund Fatøl Terningkast 6

Dette er ren nostalgi. Men jeg er veldig glad i denne ølen. Den har en fin gyllen farge og nydelig duft av humle. Smaken har passelig bitterhet, godt balansert, og ja, det var en god følelse og drikke en vanlig pils igjen. Anbefales til alle personer over 18 år.

Aass Pilsner Terningkast 6

Er det noe Norges eldste bryggeri kan, så er det å brygge pils. Og Aass pils er en klassiker. Selvfølgelig har den en klar og pilsgyllen farge. Den har en riktig god fylde, perfekt bitterhet og humle. Dette er en øl som kan nytes andre steder enn i et solfylt Drammen. Bare spør Jonas Fjeld.

Mack Isbjørn Terningkast 6

Isbjørn ble kåret som folkets favoritt sist år i Dagbladet. Og jeg synes den fortsatt holder mål. Fin pilsnerfarge, godt balansert humle og bitterhet. Og det beste, virkelig leksende sommerøl.

Mack Pils Terningkast 4

Mack har så mye annet øl som jeg synes er meget bedre, men, siden vi snakker om pils. Fargen er jo helt riktig, fyldig anslag og en god duft. Bra bitter ettersmak. Men, så er det ikke så mye mer enn det heller.

Berentsens Jaktpils Terningkast 3

Dette er et gyllent pilsnerøl. Dårlig bitterhet, selv om den er frisk på smak. Bør nytes virkelig kald. Og det er vel det beste med denne ølen.

Ringnes Pilsner. Terningkast 2.

Ringnes har aldri riktig vært min kopp te. Fargen er riktig, duften er riktig, Men, smaken er ikke det. Nå skal jeg være litt forsiktig, for jeg vet ikke om jeg er farget av min aversjon mot Ringnes. Neste gang så skal jeg nok lage en blindtest.

Annet sommerøl.

Altså, det er ikke sånn der ”ekte” sommerøl. Det er bare øl som er godt å drikke om sommeren.

Først noen hveteøl. Hveteøl kan som kjent drikkes året rundt, men jeg synes nesten det er best varme sommerdager.

Ægir Siv Witbier

Ølet har en gylden farge. Et høyt, lyst skum. Duften har malt og noe sitrus. Smaken er kremet, ment på en positiv måte. Den lever opp til duften med malt og noe sitrus. Et godt og friskt øl med en fin ettersmak. Dette er sommerøl det.

Nøgne Ø Witbier

Fargen er ikke fineste jeg har sett, men det er en herlig duft av hvete og koriander, fin fylde og en bra sødme. En god ettersmak med passelig bitterhet. Denne går fint sammen med varme sommerdager.

Mack Witbier.

Mer Mack. Men det er tross alt mitt lokale bryggeri. Jeg falt totalt for dette ølet første gangen jeg smakte det. Men la meg si det først som sist, det er poIvarianten jeg er svak for. Et belgisk kristall Witbier, filtrert og klar i fargen.. I og med at ølet er tilsatt koriander og appelsinskall i slutten av kokingen, så har det en flott, frisk duft som er ennå mer fremtredende i den sterke varianten. Blåskjell og dette ølet er for meg nest inntil den perfekte sommerdag.

Ingen sommer uten en IPA. Vi begynner med en av mine favoritter.

Lervig Rye IPA.

Jeg er veldig svak for ølet fra Lervig. Og dette er en av grunnene til det. Rye IPA har en flott kobberfarge. En rikelig humle duft. Noe som kanskje ikke så rart med en IBU på +100. Men denne ølen er så godt balansert og har en så rik smak, at den bare er en veldig god opplevelse. Et ”must” i kjøleskapet.

Ægir India Pale Ale

En som jeg ikke kommer utenom på en sånn liste. Hvilken øl. En nydelig lys gyllen farge med lyst beige skum. En fantastisk duft av malt, humle og sitrus. Smaken av malt, karamell, humle, sitrus og krydder sitter fortsatt fast et sted helt bak i hode. En virkelig flott ettersmak med en virkelig god bitterhet. Fortsatt vil jeg si, løp og kjøp.

Og helt til slutt vil jeg ha en øl for de deprimerte. Det er jo en kjent sak at sjokolade og porter får en til å nyte livet og sommeren igjen. Derfor:

Ægir Bryggeri Natt Imperial Porter

Fargen er svart som den mørkest depresjon. Men hvilken duft, den blir man ikke deprimert av. Med karameller og sjokolade og humle, Også lever den fantastisk opp til duften med sjokolade og kaffe. Blir man ikke på sommerhumør etter en omgang av denne, da vet ikke jeg.

1 kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.