Av Kristin Alsvik
Hvis du er glad i smaksrike og krydrede viner som samtidig har et rent, friskt og fruktig uttrykk, kommer du til å elske den prisgunstige og ekstroverte spanjolen Barahonda Carro Monastrell – som nylig ble lansert i så godt som alle Vinmonopol-butikker i hele landet!

Barahonda Carro VVDet familiedrevne spanske vinhuset Barahonda har lange tradisjoner, og drives i dag av fjerde generasjon – brødrene Antonio og Alfredo Candela Belda. Vinhuset ble offisielt etablert i 1925, noe som gjør Barahonda til det eldste vinhuset i Yecla. Dette vinområdet går fortsatt under radaren til folk flest, noe som betyr at man foreløpig får svært mye vin for pengene her.

Yecla ligger i Altiplano-regionen i den sørøstlige delen av Spania, på grensen mellom den spanske høysletten La Mancha og Middelhavet. Den lille appellasjonen er omringet av lave fjell, der den ligger kun en times kjøring fra mange nordmenns ferieparadis – Alicante.

3000 soltimer

Her oppe på høysletten skinner solen stort sett hele tiden – med 3000 soltimer og kun 300 millimeter regn i året er Yecla et av de tørreste og mest solrike vinområdene i Europa. Den intense oransje fargen på etiketten til Barahonda Carro Monastrell er derfor ikke plukket ut av det blå, men symboliserer den sterke solen som stråler over Yecla nesten hele året.

Tilfeldig valgt er heller ikke navnet på vinen. Carro er det spanske ordet for “kjerre”, og henspiller på trekjerren som Barahondas grunnlegger, Pedro Candela, brukte for å transportere druene fra vinmarkene til kjelleren for over 160 år siden. Det er nettopp denne kjerren som (kun ved hjelp av bokstavene i ordet Carro) er avbildet i tegningen på etiketten, og kjerren står den dag i dag på Candela-familiens gårdsplass.

Monastrell på egne bein

Druene til Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas kommer fra vinmarker som ligger hele 800 meter over havet i Campo Arriba, som er det kvalitetsmessig beste og høyestliggende området i Yecla. I denne høyden blir temperaturforskjellen mellom dag og natt ekstremt stor, særlig om sommeren, med hete dager og kjølige netter. Det sørger for langsom modning av druene, noe som konsentrerer både farge og aromastoffer, og sørger for at druene beholder friskheten. Når vinstokkene i tillegg er gamle og avkastningen lav, sier det seg selv at resultatet blir druer med svært høy kvalitet.

Monastrell-druen er i dag plantet mange ulike steder i verden, men det er i Yecla den bokstavelig talt har sine røtter – og det er dermed nettopp her den trives aller best og får oppfylt hele sitt potensial. Druen har tilpasset seg de tøffe omgivelsene, og elsker den sterke solen og det skrinne jordsmonnet. Monastrell blir andre steder ofte brukt i blender sammen med andre druer, men i Yecla står den helt utmerket på egne bein.

– Vi ønsker å vise frem det glitrende potensialet monastrell-druen har på egenhånd, forteller Alfredo Candela Belda i Barahonda.

– Særlig fra våre gamle vinstokker i Campo Arriba gir monastrell intense, komplekse og fyldige viner, og det varme klimaet vi har sørger for dyp farge og aromaer av saftig og moden mørk frukt med urte- og krydderpregede aromer.

gennerasjonerFire generasjoner med lidenskap for vin

Selv om Barahonda i dag er et moderne og prisvinnende vinhus, er det likevel essensielt for Alfredo og Antonio å ta vare på tradisjonene og kunnskapen som har blitt nedarvet fra generasjon til generasjon helt siden deres oldefar startet med vinproduksjon i det små på 1850-tallet. Barahonda er derfor opptatt av å ta godt vare på vinmarkene, som selvsagt dyrkes etter økologiske prinsipper.

– For å lage god vin må man ha sunne druer – så enkelt er det. Vin er et naturprodukt. Det er vinstokkene som lager vinen, så det å gi druene en god oppvekst er alfa og omega for oss, sier Alfredo Candela Belda.

06-VEND0035 - copiaBarahonda har i mange år dessuten jobbet for å redusere bruken av kjemiske sprøytemidler i hele Yecla, og i dag kultiveres de aller fleste vinmarkene i området etter økologiske prinsipper – hvorav også mange er økologisk sertifisert.

Hos Barahonda står med andre ord kvaliteten i høysetet på alle plan, og hva fire generasjoner med lidenskap for vin kan resultere i er deres Carro Monastrell et tydelig bevis på.

En mangefasettert spanjol

Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas er helt ueiket, og dermed en langt friskere, renere og mer balansert vin i en ferskere og fruktigere stil enn det mange forbinder med spanske viner, samtidig som den har et fargesterkt og smaksrikt uttrykk.

– Vi ønsker å lage elegante og forfriskende viner som lar den rene monastrell- frukten skinne. Carro har derfor ikke noe forstyrrende fatpreg, som ellers kan maskere druens flotte egensmak, forteller Alfredo Candela Belda.

Vinen er dessuten en mangefasettert spanjol, med både maskuline og feminine kvaliteter. På den ene siden besitter den en mørk karakter med urtepregede aromaer av lær, sort pepper og våt stein, samtidig som den fremviser delikate og innsmigrende rødbærsfruktige toner i en grasiøs stil – med kompleks personlighet og en lang avslutning.

Livlig og leskende

Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2013 har en tindrende dyp kirsebærrød farge med lillaskjær, og en rik, kompleks, spennende og presis duft av modne bjørnebær, ferske moreller, sødmefulle plommer, saftige bringebær, sort pepper og lær med florale og urtepregede toner, et lett jordlig preg og et hint av mørk sjokolade og kaffe.

Vinen er livlig og leskende med fine, modne tanniner, flott friskhet, varmende fylde, myk munnfølelse og en intens smak av modne bjørnebær, kjøttfulle sorte kirsebær, saftige plommer og sødmefulle røde kirsebær med toner av tørkede urter, pepper, lakris, kakao og våt stein som avrundes i en lang, fast og forfriskende finish med et hint av røde bær, lær og pepper.

Barahonda Carro Monastrell skinner aller mest når den får litt mat å bryne seg på, og kan med hell matches til nesten alle typer kjøtt, for eksempel elgburgere, indrefilet av svin, entrecôte av storfe eller ytrefilet av lam – og kjøttstykkene må gjerne ha vært en tur innom grillen. Vinen er i tillegg nydelig til kjøttgryter som chili con carne, grønnsakspaellaer, anderetter, hvit fisk og både ferske og modne oster. Fordi vinen er så allsidig kan den gjerne brukes til et tapasbord – eller rett og slett til det du har lyst på.

Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2013 har en pris på 124,90 kroner, og er tilgjengelig i kategori 2 i Vinmonopolets basisutvalg – noe som betyr at den er å finne i så godt som samtlige av landets polutsalg.

Visste du at…
  •  Frankrike var lenge det nest største rødvinslandet på Vinmonopolet (etter Italia), men ble passert av Spania i 2010
  •  DO Yecla er med kun elleve (!) produsenter en av Spanias minste appellasjoner, og i tillegg den eneste DO-en i Spania som kun omfatter vinmarker som ligger innenfor selve kommunen
  •  Det har vært laget vin i Yecla i minst 2000 år, noe som gjør vinområdet til et av Spanias eldste – men vinproduksjonen skjøt for alvor fart på slutten av 1800-tallet, da en rekke franske vinhandlere etablerte seg her etter at vinlusen Phylloxera hadde lagt vinmarkene i deres eget hjemland øde
  •  Hele 85 prosent av druene som dyrkes i Yecla er monastrell, og i Spania er druen den fjerde mest plantede (etter tempranillo, bobal og garnacha)
  •  I Frankrike kalles monastrell for mourvèdre, hvor den kanskje er særlig kjent fra Châteauneuf-du-Pape – hvor både jordsmonn og klima minner en del om det vi finner i Yecla.

gamelt vin

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.