Et av de mindre vindistriktene i Frankrike, er Jura. Det ligger mellom Brugund og Sveits. På tross av at de har knapt en prosent av den franske vinproduksjonen, så har vinen blitt umåtelig populære de siste årene. Noe jeg virkelig kan forstå.

At man dyrker vin i Jura, er ingen nyhet. Den begynte med romernes erobering av området i år 58 f.kr. Omtrent 30 år senere var det allerede en markant dyrking av vin. Så i stedet for å importere viner fra Italia begynte, den første eksporten på dette tidspunktet. Iallfall om man skal tro skriftene til Plinius den yngre.

På begynnelsen av 1800 tallet, var det over 20.000 hektar med vinmarker i Jura. I dag er det knapt 1500 hektar igjen.  De fleste vinmarkene ligger i skråningen mellom Bressesletten og Jurafjellene på ca. 200 til 400 meters høyde. De lavtliggende områdene er leirholdige mens de som ligger høyre oppe er primært kalkstein. Klimaet i Jura kan være barskt, med iskalde vintre og kjølig sommer. Noe som får bøndene i område til å høste druene så sent som mulig. Gjerne i slutten av oktober. Mens de går rundt og frykter at frosten skal komme før druene er høstet.

Domaine Rolet

Eiendommen ble opprettet i begynnelsen av 40-tallet av Désiré Rolet, og med sine 80 hektar fordelt over de beste åsene i Arbois, Côtes du Jura og L’Étoile AOC er Rolet i dag en av de største vineiendommene i Jura. Frem til 2018 var det Désiré sine barn som hadde driften av eiendommen. De fire Rolet søsknene, Pierre og Elaine, vinmakeren Guy og vingård ansvarlig Bernard holdt kvaliteten på vinene høyt parallelt med å fokusere på eksport av vinene slik at kunnskapen om Jura som vinregion vokste. Familien solgte eiendommen i 2018 til Devillard & Flamvert familien. Devillard eier i dag tre forskjellige eiendommer i Burgund så de har godt med kunnskap om både druer og jordsmonn. De endringene som vil komme grunnet eierskifte vil være en positiv forlengelse av prosjektet Rolet søsknene hadde. Eiendommen vil gradvis bli økologisk, stilen på vinene vil ikke endres men foredles og arbeidet er godt i gang.

Rolet Côtes du Jura La dent de Charnet Chardonnay 2018. Frankrike, Jura, Côtes du Jura. Pris kr. 250,- Poeng 90/100

Drua er Chardonnay. Gulgrønn farge. En mild elegant duft av grønne epler, sitrus og lekre hint av blomster. Smaken er frisk og fruktig med en meget god fylde. Riktig godt balansert. Lever opp til duften med sine epler. En god ettersmak. Passer fint sammen med fisk eller lyst kjøtt. En ekte løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.