Rød- hvit- rose og oransjeviner?

Vi har rød- hvit- og roseviner. Og som om det ikke er nok, kommer nå en fjerde kategori. Oransjevin. .

Vi tar ikke med Vinho Verde, portugisisk for grønn vin. Det er noe helt annet.

«Oransjevin» er ikke en offisiell kategori, men oftere og oftere omtales den som den fjerde fargen. Men, hva er nå egentlig denne oransjevinen? Strengt tatt er det en hvitvin som lages på grønne eller gule druer. Forskjellen fra vanlig hvitvin, er at den lages på samme måte som rødvin. Det vil si at drueskallet og steiner gjærer sammen med druemosten. Alt fra noen dager og opp til måneder. Det gir vinen flere aromaer og mer farge enn vanlig hvitvin. Samt at vinen får tannin som i en rødvin.

Gammel produksjonsmetode.

Dette er ikke en ny produksjonsmetode. Rent faktisk har produsentene børstet støvet av en årtusen gammel metode. Den gang det var kun naturlig gjær som fulgte drueskallet og drev prosessen. Flere produsenter har til og med tatt i bruk antikkens gjæringskar, store 250 til 400 liters terrakottakrukker eller amforaer. Med andre ord, metoder som vi kjenner fra gresk-romersk vinproduksjon.

17474-Bernabe-Tinajas-de-La-Mata-8EA1792-500h[3]Krukkene graves ned til halsen i grov pukk eller sand. Foruten om at de da står mye mer stødig, får vinen også en jevn temperatur gjennom hele prosessen.

Smak.

Men, hvordan smaker disse vinene? Ofte er de konsentrert på smaken, saftig og mange med tydelig tannin. Noe som kan gjøre at vinen passer bra sammen til varierte former for mat.

Dette er vin som ikke er den enkleste å forholde seg til. Ofte er den ufiltrert og har en del bunnfall. Dette er litt som da alle mikrobryggeriølene kom for noen år siden. Noe man må venne seg til. Et annet problem som jeg ser det, er at mange av disse vinene er forholdsvis dyre og akkurat som all annen vin, er kvaliteten varierende. Mitt forslag er om man vil smake oransjevin, så inviterer noen venner og spleis på noen forskjellige viner og smak dem sammen. Det kan være man finner noen nye favoritter.

Noen forslag.

Meinklang Graupert Pinot Gris[4]Noen som er verd å smake og som ikke tømmer lommeboken, er :

 • Meinklang Graupert Pinot Gris 2012 – 239,90 kr
 • Bernabé Tinajas de la Mata 2013 – 224,90 kr
 • Riffault Sancerre Auksinis Maceration 2010 – 285 kr (må spesialbestilles)
 • Pradarolo Vej Bianco Antico 2006 – 224,90 kr (må spesialbestilles)
 • Pradarolo Vej Bianco Antico 270 2007 – 254,90 kr (må spesialbestilles)

Personlig er jeg svak for vinene fra Meinklang som jeg har smakt noen av.

Godt Drikke vil komme med smaksnoter på en rekke forskjellige oransjeviner i begynnelsen av februar.

2 KOMMENTARER

 1. Har kjøpt noen fl Tinajas De La Mata på polet . De er uklare og med grums/bunnfall . Er de som de skal være . De kunne ikke svare på Vinmonopolet . De hadde ikke solgt disse før .

  • Hei Roger.
   De er helt som de skal være. Og de smaker virkelig bra. Jeg smakte de senest på messen Godt Drikke hadde i Tromsø i går.
   Mange hilsen
   Vidar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.