Jeg har vært fan av Rammstein i mange herrens år. Og når de nå kom med rum med navn på, ble jeg mildt sagt skuffa. Lurte kraftig på om de hadde hoppa i samme gimmicksuppa som masser av andre kjendiser ved å klistre navnet på et eller annet lugubert produkt. Mer om det senere.

Rammstein ble startet i Berlin 1994 av de tidligere østtyskerne Richard Z. Kruspe, Till Lindemann, Christoph Schneider og Oliver Riedel. Senere kom Paul H. Landers på gitar og Christian “Flake” Lorenz på Keyboard. Sjangeren var industrimetall eller mer riktig, Neue Deutsche Härte. Et begrep som kom etter Rammsteins debutalbum Herzeleid i 1995.

Navnet Rammstein er ikke som visse journalister har hevdet, inspirert av nazismen, men etter ulykken på den amerikanske flybasen Ramstein Air Base. En kort periode kalte bandet seg for Rammstein-Flugschau. At de bruker to m, er en feilstavelse som bandet har prøvd å endre siden… uten å lykkes.

En av grunnene til at Rammstein ikke har hoppet på det å synge engelsk, men holder seg til tysk, er i følge Olivier Riedel for at tysk passer glimrende til heavy metal. «Fransk er kanskje kjærlighetens språk, men tysk er språket for raseri.»

Men låtene er ikke bare rasende, det finnes også en svart humor og provokasjoner. Provokasjoner som er temmelig sjelden i dagens populær musikk. Noe som også deres sceneshow og videoer  viser. Som svar på ryktene om deres høyreekstreme holdninger,

Foto Vinmonopolet

svarer de i en ironisk marsjtakt med låten «Links 2-3-4» Links, eller til venstre, som i følge bandet der deres hjerte sitter. Et annet knusende svar, er videoen og låta «Deutschland» som kom 2019 og er et kraftig oppgjør med nazitiden og tysk historie.

Men tilbake til  Rammstein Rum. Det som jeg trodde skulle være en kraftig skuffelse og som jeg trodde var en etikett klistret på ei flaske med bandnavnet på. Fanden som jeg tok feil.

Kilde: Wikipedia, intervju 1999

Rammstein Rum. Danmark, Pris kr. (selvfølgelig) 666,-

Laget på melasse. Lagret på bourbonfat i 12 år. Mørk rav farge. En lekker, litt krydret duft. Tropisk frukt og små hint av burbon. Smaken har bra fylde, samme krydder som i duften og bitte litt tørket frukt. Ved vær nipp, så fylles nesa av duften av Demerara. En lang, krydret ettersmak. Detta var gøy.

Deutschland kan du høre her

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.