Potensproblemer og Hildegard von Bingen.

0

Vin har blitt bruk i medisinen siden vinens morgen. Noen hevder sågar at vin var vår aller første medisin.

abb055
Kloster Hospital

Jeg synes det morsomt å lese gamle, medisinske oppskrifter. Noen av dem brukes den dag i dag som naturmedisin. Og skal i følge de naturmedisinerne være svært så virksomme. Om det er sant, har jeg ikke den minste aning om og jeg vil nok anbefale å besøke sin fastlege før man legger hele sin tiltro til denne artikkelen.

Til og med St. Augustin av Hippo, født 13. november 354, død 28. august 430 og som var biskop av Hippo og en av oldkirkens største teologer, mente at vin var en viktig sak. Han skrev blant annet ” Mennesket behøver vinen. Den styrker svak mage, den helbreder sår kropp og trette sjeler. Vinen fordriver sorg og tristhet. Den jager bort tretthet fra sjelen og bringer glede med et ønske om samtale blant venner. »

Hildegard von Bingen.

Nå var det ikke bare Augustin blant helgenene som mente vin var sundt og bra. Også den hellige Hildegard von Bingen trodde på vinens helbredene krefter. Hildegard von Bingen ble født 1098 i Bermersheim vor der Höhe og døde 17. september 1179 i Kloster Rupertsberg ved Bingen. Hun var en tysk benediktinerabbedisse, mystiker og komponist og de etterlatte skriftene hennes omhandler så atskilte emneområder som religion, medisin, musikk, etikk og kosmologi. Ei allsidig dame med andre ord.

Når det handler om medisin og vin, var hun mest opptatt av å ha riktig vin til riktig sykdom. Og de fleste eliksirer fra hennes penn, eller fjær, inneholder vin som en grunnleggende komponent. Et særtrekk er » gelöschter Wein «. Vin som drikkes etter oppvarming med vann og krydder og som ligner på vår gløgg. Dette skulle påvirke humøret positivt og styrke sinne mot tristhet. Men, hun hadde en rekke oppskrifter. Blant annet en hun kalte ”kvinnevin” og skulle hjelpe mot menssmerter.

Kvinnevin.

Oppskrift:

 • 80 g reinfann og marikåpe,
 • 50 g Hvitpilblader
 • 30 g kornblomst blomstrer, bokhvete og persille røtter.

Bland alle bestanddelen i mortel, ta tre ss. og bland det med en flaske rosevin laget på Pinot Noir og varm den forsiktig opp. La den småkoke i cirka en halvtime før den stilles en ukes tid i sollyset. Etter en uke siles den av og helles på steril flaske. Så drikker man tre snapsglass pr dag tre dager før mensen og inntil tre dager etter.

Potensproblemer.

Nå var det ikke bare kvinner Hildegard bekymret seg for. Hvorvidt en nonne og helgen vet noe om potensproblemer, har jeg ingen anelse om. Men hun har skapt en medisin som visstnok skal

Damiana blader
Damiana blader

slå Viagra av banen.

 • 80 g Damianablader
 • 40 g blader fra valnøtt tre
 • 50 g Geitrams urt.
 • 30 g nye skudd av brennesle

Bland alt sammen i en mortel. Så tar man tre toppede ss. og har den i 0.75 cl. tørr riesling vin. La det småkoke i sånn cirka et kvarter og la den kjøle ned. Drikkes flere ganger om dagen av et likørglass. Om det får snurrbassen opp å stå, har jeg ingen anelse om.

Ved søvnproblemer.

Søvnproblem er jo et kjent fenomen i disse dager. Det var det også på Hildegard von Bingens tid. At sitronmelisse har en beroligende virkning, var godt kjent allerede på den tiden. Hildegard von Bingen hadde selvfølgelig en bra oppskrift som forsterket virkningen på sitronmelisse. Man tager en liter riesling vin og cirka 500 g sitronmelisseblader. I disse tider kan man ha alt i et norgesglass og skru lokket godt igjen, la det stå fjorten dager før du siler alt gjennom en sil. Drikk tre likør glass om dagen og du skal få sove godt og lenge.

Lavendel
Lavendel

Om ikke den miksturen hjalp, så kunne man bruke :

 • 5 lavendelblomster
 • 10 g Valerianrot. Et annet navn er legevendelrot.
 • 10g sitronmelisse
 • 10 g humleblomster
 • 10 g Johannes urt

Bland alt sammen til en fin masse i en mortel, hell i en flaske rødvin, helst Pinot Noir. Bland godt sammen og hell tilbake på flasken. Ha en kanelstang i og rist godt. La det stå godt lukket i ti dager. Rist flere ganger om dagen. Etter ti dager siler du hele moroa og har det på en ren flaske. Drikk et glass før sengetid. Helst ikke mer enn et likørglass. Om du ikke får sove nå, ja, da har ikke den godeste Hildegard von Bingen flere forslag.

Som sagt, dette er ikke noen vidundermedisin. Er du sjuk, kontakt fastlegen din.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.